Keszthely-triathlon-hu

Férfi esélyesek elemzése az Ironman VB-n

2019. október 10. 14:43 - Flander Marci
Férfi esélyesek elemzése az Ironman VB-n

Ismét elérkeztünk október második hetébe, ami a hosszútávú triatlon szerelmeseinek egyet jelent az év legjobban várt versenyével. Hawaii Big Island-én ugyanis ebben az időszakban már elég régóta ironman világbajnokságot rendeznek. Az, hogy a magyar triatlon milyen mértékben fejlődik jól jelzi, hogy az elmúlt több mint 10évben folyamatosan képviseltetjük magunkat ezen az eseményen, és így lesz ez idén is (6 magyar is ott lesz a rajtvonalnál). Azonban nem csak a magyarok miatt várjuk ezt a napot, hanem a profik csatája miatt is. Ki lesz az, aki a legjobban veszi az akadályokat ezen a kihívásokban igencsak nem szűkölködő pályán? Megdől e vajon újból a pályacsúcs? És még sorolhatnánk a bennünk dolgozó kérdéseket. Az, hogy izgalmas verseny lesz nem kérdés. A megváltozott régi-új kvalifikációs rendszer (versenyenként csak a legjobb, vagy legjobb pár versenyző juthat kvótához) szinte garantálja, hogy tényleg csak azok lesznek ott, akik a legjobban fel vannak rá készülve. Kik is azok, akikre érdemes figyelni most szombaton?

A legtöbb külföldi triatlonos oldal (triathlete.com, 220triathlon.com) rendre összeállítja ilyenkor a szerinte esélyesek listáját, amiből szemezgetve + saját tippekkel kiegészítve próbálok egyfajta kivonatot elkészíteni. Amit fontos már az elején leszögezni, hogy az összeállítás teljesen szubjektív, a szerzők egyéni véleményét tükrözi, így előfordulhat, hogy amúgy kiváló versenyzők kimaradnak belőle. Lássunk tehát hozzá (nem esélyességi sorrendben) a lista megalkotásának.

Férfiak:

1. Patrick Lange: nem nagyon kell bemutatnunk az úriembert, mivel az elmúlt két IM világbajnokság az ő győzelmével zárult, továbbá egyike annak a 2 sportolónak, aki Hawaii-on 8 órán belülre tudott kerülni (7:52:39). Tény, hogy az idei év eddig nem a nagy győzelmeiről szólt, sőt, de az is tény, hogy nála jobban gyakorlatilag senki sem tudja kezelni a hawaii-i futópálya körülményeit (lsd. elmúlt 3 év 2.40 körüli maratonjai). Amennyiben a futás megkezdésekor lőtávolban lesz az élmezőnyhöz képest, senki sem érezheti magát tőle biztonságban.

 

2. Jan Frodeno: a 2008-as pekingi olimpiai bajnok, és kétszeres IM világbajnok németre az elmúlt két évben igencsak rájárt a rúd, ha Hawaii-ról volt szó. Tavaly az ominózus 1:06-os IM70.3 VB-s futása után én biztosra vettem, hogy 8 órán belüli Kona-t hoz le (ami ha egészséges szerintem sikerült is volna). Nem volt az, így fájó szívvel kellett végignéznie a szinte tökéletes körülmények között zajló versenyt. Idén aztán stílusosan tért vissza a brutál meleg Frankfurti IM Európa Bajnokságon, és futott egy 2.43-as maratont a 38 fokban. Jelezve ezzel a többieknek, hogy nagyon is rajta van a 3. hawaii-i címe megszerzésén. Azóta viszont eléggé a radar alatt repül, és nem is titkolja, hogy ennek legfőbb oka a sérülések elkerülése. Frodeno számára nincs lehetetlen egy olyan napon, amikor összeállnak a dolgai (és ez elég sokszor van), szóval ha rajta múlik, vérremenő harc lesz az első helyért.

3. Sebastian Kienle: még mindig a németek. Kienle a 2014-es bajnoki címe óta próbál újra visszakerülni a dobogó legmagasabb fokára. Sajnos tavaly, életében először, a verseny feladására kényszerült saroksérülése miatt. Az idei évet aztán új edzővel, és egy meggyógyult sarokkal kezdte, és úgy tűnik eddig nagyon bejött neki a dolog. Saját elmondása szerint is egy új szintre lépett futásban azzal, hogy nem kell egy folyamatos fájdalommal együttélve végeznie az edzéseket. A nizzai 70.3-as VB-n, csak a győztes, Gustav Iden futott nála jobbat, és a „csak” 5. helyezése a még magához képest is rosszabb úszása okán jött össze. Amennyiben Hawaii-on az úszása a szokott, vagy annál kicsit jobb lesz, minden esélye meglesz rá, hogy csatában legyen a dobogó legfelső fokáért.

4. Ali Brownlee: Az egyik sötét ló. Márha nevezhetünk egy kétszeres olimpiai bajnok triatlonistát annak. Mit várhatunk a Nagy Szigeten az idősebbik Brownlee testvértől? Ez az egyik millió dolláros kérdés. Ami biztos, hogy a tőle megszokott agresszív versenyzést biztos nem fogja sutba dobni, így aki nem akar lemaradni tőle már az elején, annak igencsak fel kell kötnie a speedóját. Saját bevallása szerint az idei verseny mégcsak tapasztalatszerzés akar neki lenni, de azért ne dőljünk be ennek a dumának. Allisterben a kiváló képességei mellett ugyanakkor egy jókora adag kockázati faktor is található. Újoncként ezen a versenyen nem lehet figyelmen kívül hagyni bizonyos tényezőket, például a megfelelő frissítést. Neki pedig volt már gondja ezzel rövidebb távú versenyeken, valamint a meleg is egy kérdőjeles tényező lehet nála. Ahogy tavaly Gomezzal, idén vele szemben is nagy várakozások vannak, és ha nem is fog dobogóra állni, biztos tesz róla, hogy a verseny egy percig se legyen unalmas.

5. Ben Hoffman: Az amerikai kiválóság már tudja milyen nagy versenyeket nyerni, és Hawaii-on is dobogón állni. Sajnálatos módon az elmúlt évek hullámvasútja őt is elérte, amikor is kimagasló sikerei után sérülések, és kevésbé impresszív eredmények követték egymást. Idén azonban ismét nagyon eltökélt, és egy eltökélt Ben Hoffman-nál nincs veszélyesebb ellenfél. Ha sikerül egy olyan futást az asztalra letennie, amire normál esetben képes lehet, ismét hangos lehet tőle a verseny utáni sajtó.

6. Bart Aernouts: a belgák kiválósága, aki világszintű duatlonosból nőtte ki magát a triatlon egyik legjobb és legstabilabb versenyzőjévé. Lange mellett ő a másik, aki Hawaii-on eddig 8 órán belüli időre volt képes. A gyengébb úszása miatt az egyetlen kérdés, hogy a kerékpár során mennyire lesz képes magát helyzetben tartani a futás megkezdéséig. Amennyiben a hátránya kezelhető mértékű marad, úgy futáson nagyot léphet majd egy újabb dobogós helyezés felé.

7. David McNamee: a repülő skót. Akinek az angol kiejtésénél, csak az érthetetlenebb, hogy képes közepesnek mondható szezonok után zsinórban dobogóra kerülni többször is a VB-n. Annyi biztos, hogy ezek nem véletlenek, és a mindhárom számban kiegyensúlyozottan jól teljesítő McNamee idén is tenni fog érte, hogy a sorozata folytatódjon.

8. Braden Currie: az új zélandi kezdetben Xterrás versenyző tavaly azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Javier Gomezt verte meg futásban a Carnsi IM versenyen, ahol mindketten 8 órán belüli idővel végeztek, majd Hawaii-on 5. helyen végzett egy igencsak komoly idővel. Idén sem adta alább és behúzott pár IM győzelmet, bár azokon kívül jórészt edzéssel töltötte az időt. Saját elmondása szerint sem volt még eddig olyan szezonja, ahol ennyi összefüggő edzésmunkát végzett volna el. Ha ezt sikerül a verseny során kamatoztatnia, akkor akár esélye van az 5. helyről mégtovább előre lépnie.

9. Cameron Wurf: a már-már csodaszámba menő ex profi kerékpáros, és olimpikon evezős ausztrál igencsak ráérzett a hosszútávú triatlon ízére. Eddig a kerékpáros pályacsúcsok döntögetőjeként tartottuk számon, aki két ironman verseny között a SKY-os (most már INEOS) World Tour csapat bringásaival edzeget a hegyekben, idén azonban lépett egy szintet, és úszásban, de méginkább futásban óriásit fejlődött. Két héttel korábban úgy nyerte meg az olasz IM versenyt 8 órán belüli idővel, hogy a kerékpáros pályacsúcs mellé még odatett egy 2.45-ös maratont is. Bele sem merek gondolni mi lesz, ha bringáról leszállva vérszemet kap a futáson, és egy 2.50 körüli maratont fut. Tavaly nagyon komolyan azt nyilatkozta, amikor kérdezték, mi a célja a versenyen, hogy pályacsúcsot futni. Akkor sokan viccnek gondolták ezt a kijelentését, de ki tudja, lehet a srác egyszer valóra váltja.

10. Lionel Sanders: a jó öreg Lionel. Sokak példaképe, de amilyen szerethető, és inspiráló, épp olyan megosztó személyiség is. Lionel legnagyobb ellensége tulajdonképpen saját maga. Hihetetlen, amit a fickó elért a triatlonban egy igencsak húzós időszak után, de a 2017-es hawaii-i második hely után valahogy túlságosan is csak a győzelem, és az odavezető út lebegett a szeme előtt. Természetesen átesett a ló túloldalára, és nemhogy a dobogó nem lett meg, de a tetejében még le is sérült. Az idei szezonja nagy része ki is esett, de végül csak sikerült kiküzdenie magát a VB-re, és ha hinni lehet a nem csekély számú youtube-os videójának, akkor talán sikerült újra a megfelelő fejlődési pályára állnia. Leírni semmiképpen nem szabad, mert amit a kerékpáron és a futáson tud, az nagyon a TOP még mindig.

Döntés a 2020-as versenyről

2020. június 5. 13:34 - Khtri
Döntés a 2020-as versenyről

A cikkben található időpontban lesz megrendezve a Keszthely Triatlon


2020 Keszthely Triathlon nevezési rendelkezés

2020. május 25. 10:47 - I love Balaton

Május 29-ig döntened kell a nevezésedről.


Közlemény a verseny megrendezésével kapcsolatban

A kormány a járvány terjedésének lassítása miatt betiltotta a tömegrendezvényeket.


Hétfő éjfélig 10.000 Ft 575 Factory kedvezmény a nevezőknek

Most megéri nevezni!


5.000 Ft vagy 10.000 Ft-os garantált 575 Factory kupon a november 10-ig nevezőknek

Kupon a Keszthely Triathlon nevezőinek


Ma 19:30-kor nyit a nevezés a Középtávra

2019. október 21. 09:38 - Khtri
Ma 19:30-kor nyit a nevezés a Középtávra

FB belépés nem működik


Nevezés tudnivalók 2020

2019. október 18. 12:17 - 575
Nevezés tudnivalók 2020

Fontos információk - klikkelj!


A címvédő visszatért! - Andreas Raelert

2018. május 25. 10:29 - Straub Ágoston
A címvédő visszatért! - Andreas Raelert

2017-ben már megnyerte Magyarország legnagyobb triathlon versenyét! Két hét múlva újra rajthoz áll nálunk! tovább

7 nyíltvízi úszáshoz kapcsolódó mítosz, és cáfolatuk

2018. április 12. 09:44 - Flander Marci
7 nyíltvízi úszáshoz kapcsolódó mítosz, és cáfolatuk

Hasznos, ha ezeket is tudod


Mi a legmegfelelőbb pedálfordulatszám a hosszabb távokhoz?

2018. március 26. 13:53 - Flander Marci
Mi a legmegfelelőbb pedálfordulatszám a hosszabb távokhoz?

Olvasd el! Ez a cikk is hasznos lesz neked.


Ne gondolkozz rajta! JÁTSSZ VELÜNK! Közel 350 ezer forint értékű nyeremény vár rád

Klikkelj a részletekért!