Keszthely-triathlon-hu

Depózz okosan!

2018. június 5. 20:02 - Kuttor Csaba
Depózz okosan!

Az amatőrök megbabonázva nézik a profikat, ahogy átviharzanak a depón.

Sok youtube videót találni erről. Itthon hagyományosan gyorsan a tiszaújvárosiak depóznak, de az etalon Faldum Gabi, aki néha szerintem egyszerűen meg sem áll. Mint minden, ez is akkor fog menni, ha gyakoroljuk. Az amatőrökkel szemben a profiknak az a hatalmas előnyük, hogy míg előbbiek évi 4-8verseny teljesítenek, addig a profik simán beleszaladnak 20 versenybe, de akár 30at is teljesítenek, azaz pár év alatt egyszerűen minden szituációval találkoznak, így már nehéz őket zavarba hozni, legyen szó hírtelen elé kanyarodó versenyzőtársról, leesett kerékpárról, bukóról, leszakadt rajtszámról.

A gyakorláson túl, amivel gyorsulhatunk, az az alapos tervezés. Minden méterét találjuk ki a depónak, mikor mit fogunk csinálni!Img_0431

Először is a legfontosabb: a depó nem egy szanatórium! Gondolj bele, féltávú verseny esetében előtte a vízben mondjuk 25-30 percet csapkodtál elég magas pulzussal, utána pedig 90 kilométeren keresztül fogsz összeszorított fogakkal küzdeni. Azaz az a fel-egy perc nem oszt nem szoroz, amit a depóban töltesz. Kipihenni magad nem igazán fogod, azonban nagyon szépen le lehet maradni. Aki például egy csapattal úszott, az kerékpáron is azonnal társakra találhat az úszást követően, akik segítenek a tempódiktálásban, és nem magadat kell motiválni majd végig bringán. A depóban elbukott 10-20 másodperc 100-200 métert jelent a kerékpár elején, azaz okozhatja a kapcsolat elvesztését. Azt már le sem merem írni, mi a véleményem a több perces, hajszárítós, sminkelős depózásokról, melyek felfoghatatlanul sok ideig, akár 2-3 percig tartanak.

1. Ruházat kiválasztása. Féltávú triatlonig, de akár hosszútávú versenyen is ma már teljesen felesleges ruhát váltani. A legkorszerűbb versenymezekben úszni is kényelmes, és az apró betétek versenyen éppen elegendő kényelmet biztosítanak a kerékpározáshoz is. Sok amatőr a vizes testére próbálja feltépni a megszokott kerékpáros mezét, akár nadrágját. Amellett, hogy ez alapból egy igen nehéz vállalkozás, a letapadó anyag éppenséggel fel is törhet minket mindenfelé. Az amatőrök ezt leggyakrabban azzal az indokkal teszik, hogy a zsebébe pakolni szeretnének. Válaszom erre az, hogy ott a kerékpár! A zsebekben lötyögő felszerelés, és kaja borzalmas zavaró lehet versenyen, tegyél mindent a vázra! Remek tartókat lehet ma már vásárolni, de a szigszalag is sok mindent megold. Válassz tehát egy kellemes, vékony anyagú, jól szellőző egybemezt, és maximum a futásra válts futó shortra és atlétára! Mondjuk szerintem ott is felesleges J

34046911_2217713571573974_8983933962359406592_n

Az 575 Factory legújabb ujjatlan triatlonos meze

2. Neoprén. Hideg víz esetén alapvető, hogy mindenki neoprénben úszik. Azért, mert lassan veszed le, eszedbe ne jusson nem felvenni! Rengeteget számít. Inkább figyelj rá, hogy megfelelő méretű legyen, azzal gyorsabb leszel a vízben, és a depóban is. A gyorsabb levétel érdekében sokan vazelinnel bekenik a karját. Ezt sosem értettem. Azzal húzod a vizet! Egy vazelines karral meggyőződésem, hogy sokkal kevesebb vizet fogsz meg. Tehát, légyszi ezt ne! A lábakat már szabad, annak hasznát fogod látni, amikor le kell rántani. Plusz egy jó tanács: vágd le a neoprén szárát vádli közepénél. Soha többet nem fog megragadni bokánál. A vazelinezés mehet térdig. A bekenést intézze a segítőd, ne te! Nem buli vízfogás szempontjából, ha a tenyered csúszik! Esetleg használj egy nejlont erre, ha magad vagy. Amikor bukdácsolsz ki a vízből ne a haveroknak integess, hanem onnantól, ahonnan már tuti, hogy nem fogsz visszaugrani a vízbe, kezdd el lehántani a prént magadról derékig. Itt van az a pillanat, amikor a gyakorlás nem árt. A logó húzókát előbb keresd meg egyik kezeddel. ki laza az sima váll átforgatással fel tudja húzni a madzagot. A merevebbeknek be kell gyakorolni azt, ahogy egyik kezed átadja a fentről lenyúló másiknak a zsineg végét. Ekkor a nyakat kitépőzárazod, és felhúzod. Mindezt vagy a sekély vízben gázolás közben, vagy azonnal az első métereken. Így a futás közben már semmi mással nem kell foglalkoznod, mint a futással, illetve, hogy a fejedről lehúzd az úszósapkát és a szemüveget. Ne feledd, amig van víz a neoprén alatt, addig sokkal könnyebben tudod egy határozott mozdulattal kirántani a kezedet, a kerékpárnál már ez sem lesz egyszerű. A kerékpárhoz érve a sapkát és a szemüveget a dobozba dobod vagy egészen be a kerékpár mögé, hogy a továbbiakban ne zavarjanak. A neoprén lehúzást is érdemes gyakorolni, ugyanis a gyors levétel titka az, hogy nem szabad ráncolódnia az anyagnak. Tehát ne úgy told le, mint egy nadrágot! Akkor csak megszorul. Ha sikerül szépen lehántani, az legvégén már nyugodtan rá is állhatsz, és a lábaidat emelgetve a vazelines levágott neoprén csak úgy le fog esni rólad.

170610vanik_ktriuszas_0293. Bukósisak: A menőbbek, a neoprén levétel utolsó másodperceiben már a bukóval foglalkoznak. Tudják, hogy már csak pár mozdulat, és nem lesz gond, így közben elintézik a bukósisak felvételét, majd amikor a kettővel egyszerre végeztek, akkor a levetett prént is bedobják a sapka után a dobozba (ahol van). A bukósisakot ne a fékkarra tedd, ugyanis a pántja elcsúszhat és féloldalas lesz. Jobb, ha könyöklőre teszed szétrakott csattokkal, és arra nézzen, amerről majd érkezni fogsz. Létezik mágneses csat is, aki sokat szokott bíbelődni a becsatolással, az esetleg eleve olyan bukót vegyen, amelyik mágneses.

4. Rajtszám: Eleve van, ahol csak a futáshoz kell. Ha mégis kell kerékpározáshoz, akkor a fékkarra szoktam kifeszíteni. Ott tuti megtalálod, nem kell lehajolni érte, és nem fogja elfújni a szél, és fordítva sem fogod felvenni.

5. Napszemüveg: ezzel sem érdemes a depóban húzni az időt. Nagyjából mindenki a bukó szellőző lyukaiba szokta bedugni. Ha nem marad ott, akkor egy kis szigszalag darabbal vagy a bukó rajtszámmal meg lehet oldani, hogy mégis ott maradjon. Aztán az első kilométeren elég majd azt felvenni.

6. Zokni: Ha jó a bringás cipőd, akkor meglehet, hogy a futásra elég lesz felvenni a zoknit. Ha fenn áll a veszélye annak, hogy picit is feltör a keróscipő, akkor ne kockáztass, vedd fel a zoknit a depóban! Alacsony szárú sportzokni bőven elég lesz, és azt pár másodperc felvenni.

7. Cipők: hosszútávon már lehet, hogy megéri bekötni rendesen, mert a csúszkáló láb nem kevés hólyagért lehet felelős. Rövid és sprinttávon, illetve akinek soha nem lesz hólyagja, avagy a zokni tutira megvédi, annak érdemes begumizni a cipőt. Én két szakaszra bontanám a gumizást is. Az alsó pár lyukba van, aki rendes fűzőt tesz úgy, hogy éppen be tudja csúsztatni a lábát, azaz fix keresztmetszetre állítja be. De azt is lehet, hogy egy picit masszívabb gumit fűzünk be oda, aminek alig kell nyúlnia. A felső 2-3 lyukba viszont érdemes jó puha gumit tenni, akár sima bugyi gumiból mondjuk a fél centi széleset. Ott sokkal több rugalmasságra van szükség, de ha már bent van a láb, akkor az alsó régió jól fogja tartani. Javaslok még bőségesen hintőport, ami szintén segíti a felvételt. Ha zoknit használunk, akkor természetesen erre nincs szükség.Mark_khtri-sprint2017-026

8. Sapka, gél, egyebek: Javaslok mindent a futósapkába tenni, a cipő felvétele után csak felkapni, és majd akkor szétporciózni a mez zsebeibe, amikor már futunk.

9. És még valami, verseny előtt kocogj végig a kifutáson, hogy vizualizáld, mit hol érdemes megcsinálni, hol van a kerékpárod, és hol vannak a leszálló, felszálló vonalak. A kerékpárod mögött jegyezz meg valami műtárgyat, hogy teljes lendülettel futhass egészen a helyedig. Lehet ez egy fa, egy molino mögötte, bármi. Erre egyébként egy élénk színű kormány betekerő is jó lehet. Neonzöld vagy pink. És máris azonnal észreveszed majd a bringád. Csak a többieknek ne szólj! Nehogy mindenkié pink legyen… :-)

Na jó depózást!

Keressétek a Polar standját az expónkon, ahol 15% kedvezménnyel vásárolhatjátok meg a teljes árú termékeiket. A Polar V800 viszont szuper akcióban, 129 990 forint helyett 99 990 forintért lesz megvásárolható. 

 V800_blk_blk_2016_topleft_running_log_val

 

Döntés a 2020-as versenyről

2020. június 5. 13:34 - Khtri
Döntés a 2020-as versenyről

A cikkben található időpontban lesz megrendezve a Keszthely Triatlon


2020 Keszthely Triathlon nevezési rendelkezés

2020. május 25. 10:47 - I love Balaton

Május 29-ig döntened kell a nevezésedről.


Közlemény a verseny megrendezésével kapcsolatban

A kormány a járvány terjedésének lassítása miatt betiltotta a tömegrendezvényeket.


Hétfő éjfélig 10.000 Ft 575 Factory kedvezmény a nevezőknek

Most megéri nevezni!


5.000 Ft vagy 10.000 Ft-os garantált 575 Factory kupon a november 10-ig nevezőknek

Kupon a Keszthely Triathlon nevezőinek


Ma 19:30-kor nyit a nevezés a Középtávra

2019. október 21. 09:38 - Khtri
Ma 19:30-kor nyit a nevezés a Középtávra

FB belépés nem működik


Nevezés tudnivalók 2020

2019. október 18. 12:17 - 575
Nevezés tudnivalók 2020

Fontos információk - klikkelj!


A címvédő visszatért! - Andreas Raelert

2018. május 25. 10:29 - Straub Ágoston
A címvédő visszatért! - Andreas Raelert

2017-ben már megnyerte Magyarország legnagyobb triathlon versenyét! Két hét múlva újra rajthoz áll nálunk! tovább

7 nyíltvízi úszáshoz kapcsolódó mítosz, és cáfolatuk

2018. április 12. 09:44 - Flander Marci
7 nyíltvízi úszáshoz kapcsolódó mítosz, és cáfolatuk

Hasznos, ha ezeket is tudod


Mi a legmegfelelőbb pedálfordulatszám a hosszabb távokhoz?

2018. március 26. 13:53 - Flander Marci
Mi a legmegfelelőbb pedálfordulatszám a hosszabb távokhoz?

Olvasd el! Ez a cikk is hasznos lesz neked.


Ne gondolkozz rajta! JÁTSSZ VELÜNK! Közel 350 ezer forint értékű nyeremény vár rád

Klikkelj a részletekért!