A táplálkozástudományi szakemberek is egyetértenek abban, hogy a zab az egyik legkomplexebb energia- és tápanyagforrás. Igazi szuperkaja, amit semmiképp ne hagyj ki az étrendedből, ha sportolsz.
Mitől olyan fontos?
A zab rengeteg fehérjét, rostot – és értékes kalóriát tartalmaz Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Kiváló kálium-, kalcium-, vas-, foszfor-, cink- és magnéziumforrás, és magas az E- és B-vitamin tartalma. A zab könnyen emészthető, gyorsítja az anyagcserét, regenerálja az idegeket, nyugtatja a gyomrot, lúgosító és gyulladásgátló hatású. Fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, tartalmazza a szív- és érrendszer védelméhez szükséges esszenciális zsírsavakat, és mivel glikémiás indexe közepes, sokáig teltségérzetet biztosít. Ha ezek után még mindig nem érzed úgy, hogy nem tudsz nélküle élni, eláruljuk, hogy hangulatjavító hatása is van, ugyanis a boldogsághormonok (szerotonin) termelődését fokozó B1-vitaminból is jelentős mennyiség található benne.
Zabpehely: a tökéletes reggeli
A zabpehely az egyik legfontosabb tápanyagforrás a teljesítmény-sportokat űzők számára. Nemcsak a tápanyagszükségleteink kielégítésében világbajnok, mivel teltségérzetet okoz, abban is segít, hogy kihúzzuk a következő étkezésig, és ne kezdjünk el nassolni.
Fogyaszthatjuk kásaként tejjel, joghurttal, növényi tejjel vagy vízzel megfőzve, magokkal, gyümölcsökkel, lekvárral felturbózva pedig tényleg igazi energiabomba. (Tartsuk szem előtt, hogy a főtt zabpehely glikémiás indexe azonban alacsonyabb, mint a nyers zabpehelyé.) Az ízesített zabpelyheket és gabonapelyheket ugyanakkor el kell felejteni, mert ezek hozzáadott cukrot és egyéb adalékanyagokat is tartalmaznak.
Mire használható még?
Nem véletlen, hogy a zabpehely az alapja a verseny közben is bekapható energiaszeleteknek. A bőséges és tápláló reggelin kívül lehet még kekszek, desszertek, müzliszeletek alapanyaga is. Panírozáskor zabkorpával helyettesíthetjük a zsemlemorzsát, a tejbegrízben pedig a búzadarát lehet vele kiváltani.
Jamie Oliver alap zabpehely receptje
A sztárséf egy bögre zabkását 3-szoros mennyiségű vízben főz meg, közepes lángon. Nem használ tejet, mert a tej az oka annak, hogy a zabkása leragad, és ugye nem az a cél, hogy a fél délelőttöt az edény súrolásával töltsük. Egy csipet tengeri sót is ad hozzá, és gyakran megkeveri, így nem fut ki. 10-15 percig főzi, közben étrendtől függően lehet egy kevés cukrot, mézet hozzáadni, csak az íze miatt. Ez volt az alapzabkása. Ezek után jöhetnek a különféle „feltétek”: a barnacukor a forró zabkásán egy kicsit karamellizálódik, a kakaós-lekváros változat a legsötétebb reggelt is feldobja, de van kókuszreszelékes-mákos-fahéjas-banános is. Részletek a videóban:
Zabkása
Hozzávalók:
160 g zabpehely
600 ml víz/tej/növényi tej
tengeri só
őrölt fahéj
1 db alma (lereszelve)
Elkészítése:
Feltesszük a zabpelyhet és a vizet (tejet) főni közepes lángon, egy nagy lábasban. Megsózzuk, és megkeverjük.
5-6 percig főzzük, miközben gyakran megkeverjük.
Adhatunk hozzá még vizet/tejet és tovább főzhetjük, ízlés szerint.
Hozzáadjuk a reszelt almát, és belekeverjük a fahéjat.
Mézzel, banánnal, alma helyett aszalt gyümölcsökkel gazdagíthatjuk, ízlés szerint.
A NYÚLCIPŐBOLT kedvezménye, akár 10 ezer forintot is jelenthet a nevezési díjadból!
Nevezni itt tudsz: http://keszthelytriathlon.hu/nevezes
2017-ben már megnyerte Magyarország legnagyobb triathlon versenyét! Két hét múlva újra rajthoz áll nálunk! tovább