Keszthely-triathlon-hu

Flander Marci: Nem 100%-osan odaállni egy versenyre, nem lehet büntetlenül

2015. november 6. 08:52 - Kovács Erika
Flander Marci: Nem 100%-osan odaállni egy versenyre, nem lehet büntetlenül

16 kérdés 6 triatlonos nagyágyúnak!

Mi a véleményük a magyar triatlonról? Melyik a legjobb és legrosszabb verseny? Hogyan készülnek a következő szezonra? Most Te is bennfentes lehetsz, hiszen útjára indítottunk egy interjú-sorozatot, amelyben a 2015-ös Keszthely Triathlon legjobbjait kérdeztük. Ugyanazokat a kérdéseket tettük fel, hogy Ti is össze tudjátok hasonlítani ki, hogyan készül a 2016-os szezonra és milyen tanácsokat adnak a sportág szerelmeseinek.

Ebben a részben Flander Marcival, a Mogyi SE versenyzőjével készült interjút olvashatjátok. Marci válaszaiban ott a precízség, a felkészültség, amely jellemzi a versenyeit is.

Ktr_2016_flandermarci_adatlap__1_

Hogyan készülsz a téli szezonban?

A téli szezon mindig az alapozó munkáról szól, így van ez nálam is. A 2016-os szezonra november elején kezdem meg a tényleges felkészülést. Ilyenkor általában heti 4-5 úszóedzésem van, amihez 3 görgős és 4-5 futó edzés jön hozzá. Amennyiben lesz rá lehetőségem, 1-2 melegebb égövi edzőtáborba is szeretnék eljutni ebben az időszakban.

Mik a jövő évi terveid?

A jövő évi versenyek jelenleg még nem körvonalazódtak teljesen, de biztosan a hosszabb távok alkotják majd a programom döntő többségét. Ahol biztosan indulok az a Keszthely Triathlon, a frankfurti IM Európa Bajnokság (PRO kategóriában), és a nagyatádi Extrememan verseny.

Hogyan értékeled a 2015-ös évet?

A 2015-ös évet egy kihívásokkal teli évnek mondanám. Első éves profiként elég sok újdonsággal kellett megbirkóznom, ami többé-kevésbé sikerült is. Idén csak 2 ironman távú versenyt teljesítettem, de ezeken sikerült a saját elvárásaimnak megfelelő eredményeket elérni. Emellett sikerült megvédenem a középtávú bajnoki címemet is, valamint kiköszörülnöm a 2014-es csorbát a keszthelyi szereplésemen.

2015_05_31_ilbkeszthelytriathlon_0892

Melyik volt a legjobban és a legrosszabbul sikerült versenyed?

A legrosszabbul sikerült versenyemnek egyértelműen az IM70.3-as világbajnokságot mondanám. Szerettem volna a korosztályomban egy hawaii-hoz hasonló dobogós helyezést elhozni. Végül a 22. helyen végeztem, ami számomra egy kisebb fajta kudarccal ért fel. A legjobban sikerült verseny talán a nagyatádi hosszú távú triatlon OB volt, ahol sikerült úgy megvédenem a 2014-es címemet, hogy előtte 2 héttel egy szintén ironman távú versenyt teljesítettem Roth-ban.

A legrosszabbul sikerültnek mi a tanulsága?

Az egyik tanulsága, hogy a triatlon mezőnye évről évre erősödik, így az ember nem ülhet egy percig sem a babérjain. A másik tanulság, hogy nem 100%-osan odaállni egy versenyre, főleg ha az világbajnokság, nem lehet büntetlenül, de legalábbis olyan elvárásokkal, mint azt én tettem.

Arpadkurucz-98

Mi a véleményed a Keszthely Triathlonról? Ki tudsz-e emelni valamit, ami ott volt, máshol viszont nem?

A Keszthely Triatlonról eddig csak pozitív tapasztalatom van. Két versenyt rendeztek ezidáig, és sikerült ezt úgy megtenniük, hogy a színvonalat folyamatosan emelték. Úgy gondolom, hogy mind a profi, mind az amatőr versenyzők igényeit megpróbálták maximálisan kielégíteni. A verseny és a körítése már felveszi a versenyt Európa sokkal régebb óta létező, hasonló profilú versenyeivel. Ezt úgy sikerült elérniük, hogy a magyar emberek pénztárcájához próbáltak igazodni. Talán, egyik másik magyar versenyen sem figyeltek oda annyira az indulók biztonságára, mint a Keszthely Triathlonon, és a szurkolók is feledhetetlen élményt nyújtottak.

2016-ban melyik lesz a kiemelt verseny számodra?

Amit már most tudok, hogy kiemelt verseny lesz, az a frankfurti IM Európa Bajnokság, és a magyar hosszútávú OB.

Milyen közép- és hosszútávú versenyeken tervezed a szereplést?

Főleg Európára próbálok koncentrálni, mivel a versenyekre való utazás már önmagában is egy külön kihívás egy triatlonista számára. Ahol mindenképpen szeretnék indulni, az a Keszthely Triathlon, IM70.3 St. Pölten, IM Frankfurt, Nagyatád, Austria Triathlon Podersdorf (IM táv).

Van-e új edzésmódszer, amit alkalmazol ebben a szezonban? Illetve, melyik a kedvenc edzésed?

Mivel még csak most fog kezdődni a szezon, ezért nincs semmi konkrét újítás az edzéseimben. Szeretnék azonban nagyobb hangsúlyt fektetni a nyújtásra, és a különböző törzserősítő feladatokra a jövőben. A kedvenc edzésem mindig az, ami jól megy. Ez sajnos az emberi gyarlóságomból adódik.

Milyen kiegészítő edzéseket végzel?

Hallottam, már én is, hogy létezik olyan edzés például, hogy TRX (nevet). Most csak viccelek természetesen. Eddig nem tulajdonítottam ezeknek a kiegészítő edzéseknek túl nagy jelentőséget, de most úgy gondolom, hogy lehet, pont ezek adhatnak majd nekem némi pluszt, ami a versenyek során jobbá tesz a versenytársaimnál.

A pihenőidő után hogy fogsz állni a testsúlyoddal? Van-e tapasztalatod arról, hogy milyen túlsúllyal teljesíteni egy versenyt?

Szerencsés vagyok annyiban, hogy a pihenő idő alatt sem szedtem magamra túl sok plusz kilót. Talán 1-2 kilóval lettem nehezebb, ami azért még a kezelhető tartományba esik. Igazából nem teljesítettem versenyt túlsúllyal (ami esetemben, gondolom, a normál súlyomnál nehezebb kategória akar lenni). Véleményem szerint egy versenyző testsúlya nem hordoz magában egyértelmű előnyöket vagy hátrányokat. Arra gondolok, hogy nincs egy kőbe vésett ideális testsúly, amin az ember a legjobb eredményeket elérheti. Természetesen a fentiek egy normál súlyú sportolóra értendőek.

Mit gondolsz a magyar triatlon jövőjéről?

Mivel egy kis ország vagyunk, így a triatlon is egy szűkebb csoportot köt össze. Fontosnak tartom, hogy ez a csoport (versenyzők, versenyszervezők, támogatók) legyen annyira összetartó, amennyire csak lehetséges. Egységben az erő. Amennyiben sikerül ezt szem előtt tartani, a magyar triatlonsport még nagyon sokáig nyújthat kellemes élményeket nekünk.

Van-e olyan ötleted, amitől jobb lenne a triatlon?

Minden egyes triatlonozni vágyó ember mellett lehessen egy hozzáértő, az aktuális céljainak és edzettségének megfelelő edzéstervet készítő edző (kevesebb sérülés, kevesebb kudarc).

Arpadkurucz-189

Kik segítik a felkészülésed a következő szezonra?

Az egyesületem, a Mogyi SE továbbra is mellettem áll, ami óriási segítség a versenyekre való készülés során. Szerencsére az egyesületben több olyan fiatal titánunk is van, akikkel sok közös edzést tudok elvégezni (csak egy közülük az olimpiára készülő Faldum Gábor). Az ILB Factory is jelezte, hogy számíthatok nélkülözhetetlen támogatásukra a jövőben. Emellett több partnerrel a közeljövőben fogunk leülni tárgyalni, hogy miként folytassuk vagy kezdjük el együttműködésünket.

Mi a tanácsod a kezdő versenyzőknek, hogy ne kínszenvedés, hanem élvezet legyen a választott táv teljesítése?

Ami a legfontosabb szerintem, hogy az edzettségéhez megfelelően válasszon távot. Egy kellően felkészült sportolónak nem jelenthet gondot semmilyen táv teljesítése. Fontos még, hogy a fokozatosság elvét tartsák szem előtt a mindennapi felkészülésük során, mert ha így tesznek, elkerülhetnek sok kellemetlen élményt.

Keszthely Triathlon! Jövőre találkozunk?

Természetesen, ez nem lehet kérdés!

 

Kíváncsi vagy milyen válaszokat adott Molnár Gergő? Klikk ide:

http://keszthelytriathlon.hu/sportesemenyek/2015-11-03/molnar-gergo-a-keszthelyi-feltavra-eros-format-akar-hozni

575 Keszthely Triathlon Live

2018. január 17. 11:36 - KR
575 Keszthely Triathlon Live

A tegnap esti live


Fájdalom teszi a bajnokot, avagy a fájdalomküszöbünk fejlesztésének lehetőségei

Lépj ki a komfortzónádból


A 10 leginkább áhított triatlon verseny Hawaii után

2017. december 6. 11:22 - Flander Marci
A 10 leginkább áhított triatlon verseny Hawaii után

Neked melyik az áhított versenyed?


A legjobb meglepetés! Ajándékozz Középtávú vagy Rövidtávú nevezést

Mi tudjuk mi lesz a fa alatt :-)


A túledzettség nem a siker titka. Mire jó odafigyelni?

2017. november 24. 12:17 - Flander Marci
A túledzettség nem a siker titka. Mire jó odafigyelni?

Miért nem jó, ha képtelen vagy leállni a rengeteg edzéssel?


10 ok, hogy miért kellene megcsinálnod egy Olimpiai távot

2017. november 17. 07:38 - Kuttor Csaba
10 ok, hogy miért kellene megcsinálnod egy Olimpiai távot

Kuttor Csaba írása


Miért leszünk álmosak úszóedzés után? Van-e rá valami megoldás?

Edzés-kóma úszás után? Olvass tovább.


Változások a nevezési rendszerben

2016. szeptember 30. 19:00 - I love Balaton
Változások a nevezési rendszerben

Módosult pár adatbekérő mező, ezért ha rendelkezel már felhasználói fiókkal, akkor lépj be és add meg az adatokat. Ne a nevezéskor kapkodj, töltsd ki előre! tovább

#106

2016. szeptember 30. 17:00 - Kristóf Róbert
#106

Idén volt a harmadik Keszthely Triathlon.


Hogyan regisztrálj és nevezz a 2017-es Keszthely Triathlonra?

2016. szeptember 28. 15:00 - I love Balaton
Hogyan regisztrálj és nevezz a 2017-es Keszthely Triathlonra?

Segítünk és elmagyarázzuk a regisztráció és a nevezés folyamatát.


Mi a regisztráció folyamata a 2017-es Keszthely Triathlonra?

2016. szeptember 27. 10:50 - I love Balaton
Mi a regisztráció folyamata a 2017-es Keszthely Triathlonra?

Hogyan regisztrálj a Keszthely Triathlonra? Hozd létre a saját fiókodat!