Keszthely-triathlon-hu

Flander Marci: Nem 100%-osan odaállni egy versenyre, nem lehet büntetlenül

2015. november 6. 08:52 - Kovács Erika
Flander Marci: Nem 100%-osan odaállni egy versenyre, nem lehet büntetlenül

16 kérdés 6 triatlonos nagyágyúnak!

Mi a véleményük a magyar triatlonról? Melyik a legjobb és legrosszabb verseny? Hogyan készülnek a következő szezonra? Most Te is bennfentes lehetsz, hiszen útjára indítottunk egy interjú-sorozatot, amelyben a 2015-ös Keszthely Triathlon legjobbjait kérdeztük. Ugyanazokat a kérdéseket tettük fel, hogy Ti is össze tudjátok hasonlítani ki, hogyan készül a 2016-os szezonra és milyen tanácsokat adnak a sportág szerelmeseinek.

Ebben a részben Flander Marcival, a Mogyi SE versenyzőjével készült interjút olvashatjátok. Marci válaszaiban ott a precízség, a felkészültség, amely jellemzi a versenyeit is.

Ktr_2016_flandermarci_adatlap__1_

Hogyan készülsz a téli szezonban?

A téli szezon mindig az alapozó munkáról szól, így van ez nálam is. A 2016-os szezonra november elején kezdem meg a tényleges felkészülést. Ilyenkor általában heti 4-5 úszóedzésem van, amihez 3 görgős és 4-5 futó edzés jön hozzá. Amennyiben lesz rá lehetőségem, 1-2 melegebb égövi edzőtáborba is szeretnék eljutni ebben az időszakban.

Mik a jövő évi terveid?

A jövő évi versenyek jelenleg még nem körvonalazódtak teljesen, de biztosan a hosszabb távok alkotják majd a programom döntő többségét. Ahol biztosan indulok az a Keszthely Triathlon, a frankfurti IM Európa Bajnokság (PRO kategóriában), és a nagyatádi Extrememan verseny.

Hogyan értékeled a 2015-ös évet?

A 2015-ös évet egy kihívásokkal teli évnek mondanám. Első éves profiként elég sok újdonsággal kellett megbirkóznom, ami többé-kevésbé sikerült is. Idén csak 2 ironman távú versenyt teljesítettem, de ezeken sikerült a saját elvárásaimnak megfelelő eredményeket elérni. Emellett sikerült megvédenem a középtávú bajnoki címemet is, valamint kiköszörülnöm a 2014-es csorbát a keszthelyi szereplésemen.

2015_05_31_ilbkeszthelytriathlon_0892

Melyik volt a legjobban és a legrosszabbul sikerült versenyed?

A legrosszabbul sikerült versenyemnek egyértelműen az IM70.3-as világbajnokságot mondanám. Szerettem volna a korosztályomban egy hawaii-hoz hasonló dobogós helyezést elhozni. Végül a 22. helyen végeztem, ami számomra egy kisebb fajta kudarccal ért fel. A legjobban sikerült verseny talán a nagyatádi hosszú távú triatlon OB volt, ahol sikerült úgy megvédenem a 2014-es címemet, hogy előtte 2 héttel egy szintén ironman távú versenyt teljesítettem Roth-ban.

A legrosszabbul sikerültnek mi a tanulsága?

Az egyik tanulsága, hogy a triatlon mezőnye évről évre erősödik, így az ember nem ülhet egy percig sem a babérjain. A másik tanulság, hogy nem 100%-osan odaállni egy versenyre, főleg ha az világbajnokság, nem lehet büntetlenül, de legalábbis olyan elvárásokkal, mint azt én tettem.

Arpadkurucz-98

Mi a véleményed a Keszthely Triathlonról? Ki tudsz-e emelni valamit, ami ott volt, máshol viszont nem?

A Keszthely Triatlonról eddig csak pozitív tapasztalatom van. Két versenyt rendeztek ezidáig, és sikerült ezt úgy megtenniük, hogy a színvonalat folyamatosan emelték. Úgy gondolom, hogy mind a profi, mind az amatőr versenyzők igényeit megpróbálták maximálisan kielégíteni. A verseny és a körítése már felveszi a versenyt Európa sokkal régebb óta létező, hasonló profilú versenyeivel. Ezt úgy sikerült elérniük, hogy a magyar emberek pénztárcájához próbáltak igazodni. Talán, egyik másik magyar versenyen sem figyeltek oda annyira az indulók biztonságára, mint a Keszthely Triathlonon, és a szurkolók is feledhetetlen élményt nyújtottak.

2016-ban melyik lesz a kiemelt verseny számodra?

Amit már most tudok, hogy kiemelt verseny lesz, az a frankfurti IM Európa Bajnokság, és a magyar hosszútávú OB.

Milyen közép- és hosszútávú versenyeken tervezed a szereplést?

Főleg Európára próbálok koncentrálni, mivel a versenyekre való utazás már önmagában is egy külön kihívás egy triatlonista számára. Ahol mindenképpen szeretnék indulni, az a Keszthely Triathlon, IM70.3 St. Pölten, IM Frankfurt, Nagyatád, Austria Triathlon Podersdorf (IM táv).

Van-e új edzésmódszer, amit alkalmazol ebben a szezonban? Illetve, melyik a kedvenc edzésed?

Mivel még csak most fog kezdődni a szezon, ezért nincs semmi konkrét újítás az edzéseimben. Szeretnék azonban nagyobb hangsúlyt fektetni a nyújtásra, és a különböző törzserősítő feladatokra a jövőben. A kedvenc edzésem mindig az, ami jól megy. Ez sajnos az emberi gyarlóságomból adódik.

Milyen kiegészítő edzéseket végzel?

Hallottam, már én is, hogy létezik olyan edzés például, hogy TRX (nevet). Most csak viccelek természetesen. Eddig nem tulajdonítottam ezeknek a kiegészítő edzéseknek túl nagy jelentőséget, de most úgy gondolom, hogy lehet, pont ezek adhatnak majd nekem némi pluszt, ami a versenyek során jobbá tesz a versenytársaimnál.

A pihenőidő után hogy fogsz állni a testsúlyoddal? Van-e tapasztalatod arról, hogy milyen túlsúllyal teljesíteni egy versenyt?

Szerencsés vagyok annyiban, hogy a pihenő idő alatt sem szedtem magamra túl sok plusz kilót. Talán 1-2 kilóval lettem nehezebb, ami azért még a kezelhető tartományba esik. Igazából nem teljesítettem versenyt túlsúllyal (ami esetemben, gondolom, a normál súlyomnál nehezebb kategória akar lenni). Véleményem szerint egy versenyző testsúlya nem hordoz magában egyértelmű előnyöket vagy hátrányokat. Arra gondolok, hogy nincs egy kőbe vésett ideális testsúly, amin az ember a legjobb eredményeket elérheti. Természetesen a fentiek egy normál súlyú sportolóra értendőek.

Mit gondolsz a magyar triatlon jövőjéről?

Mivel egy kis ország vagyunk, így a triatlon is egy szűkebb csoportot köt össze. Fontosnak tartom, hogy ez a csoport (versenyzők, versenyszervezők, támogatók) legyen annyira összetartó, amennyire csak lehetséges. Egységben az erő. Amennyiben sikerül ezt szem előtt tartani, a magyar triatlonsport még nagyon sokáig nyújthat kellemes élményeket nekünk.

Van-e olyan ötleted, amitől jobb lenne a triatlon?

Minden egyes triatlonozni vágyó ember mellett lehessen egy hozzáértő, az aktuális céljainak és edzettségének megfelelő edzéstervet készítő edző (kevesebb sérülés, kevesebb kudarc).

Arpadkurucz-189

Kik segítik a felkészülésed a következő szezonra?

Az egyesületem, a Mogyi SE továbbra is mellettem áll, ami óriási segítség a versenyekre való készülés során. Szerencsére az egyesületben több olyan fiatal titánunk is van, akikkel sok közös edzést tudok elvégezni (csak egy közülük az olimpiára készülő Faldum Gábor). Az ILB Factory is jelezte, hogy számíthatok nélkülözhetetlen támogatásukra a jövőben. Emellett több partnerrel a közeljövőben fogunk leülni tárgyalni, hogy miként folytassuk vagy kezdjük el együttműködésünket.

Mi a tanácsod a kezdő versenyzőknek, hogy ne kínszenvedés, hanem élvezet legyen a választott táv teljesítése?

Ami a legfontosabb szerintem, hogy az edzettségéhez megfelelően válasszon távot. Egy kellően felkészült sportolónak nem jelenthet gondot semmilyen táv teljesítése. Fontos még, hogy a fokozatosság elvét tartsák szem előtt a mindennapi felkészülésük során, mert ha így tesznek, elkerülhetnek sok kellemetlen élményt.

Keszthely Triathlon! Jövőre találkozunk?

Természetesen, ez nem lehet kérdés!

 

Kíváncsi vagy milyen válaszokat adott Molnár Gergő? Klikk ide:

http://keszthelytriathlon.hu/sportesemenyek/2015-11-03/molnar-gergo-a-keszthelyi-feltavra-eros-format-akar-hozni

A magyar triatlon jövőjéért csoport

2018. december 9. 14:55 - Kristóf Róbert
A magyar triatlon jövőjéért csoport

Transparens munkacsoport


Döntés az Országos Bajnokságokról

2018. november 15. 17:07 - 575
Döntés az Országos Bajnokságokról

2019 évi Országos Bajnokságok


Kezdjük újra!

2018. november 13. 19:35 - 575
Kezdjük újra!

Avagy az alapozás kezdete


575 Factory nevezés kupon beváltása november 4-10 között

5.000 Ft v. 10.000 Ft-os vásárlási utalvány felhasználása


40 év álmai – avagy Ironman Világbajnokság 2018

2018. október 22. 10:16 - Flander Marci
40 év álmai – avagy Ironman Világbajnokság 2018

Flander Marci jelenti Hawaiiról


5.000 Ft v. 10.000 Ft-os garantált 575 Factory kupon az első 3 napon nevezőknek

Akik az első 3 napon neveznek, garantált ajándékot kapnak


Nevezés tudnivalók

2018. október 15. 20:42 - 575
Nevezés tudnivalók

Fontos információk - klikkelj!


A címvédő visszatért! - Andreas Raelert

2018. május 25. 10:29 - Straub Ágoston
A címvédő visszatért! - Andreas Raelert

2017-ben már megnyerte Magyarország legnagyobb triathlon versenyét! Két hét múlva újra rajthoz áll nálunk! tovább

7 nyíltvízi úszáshoz kapcsolódó mítosz, és cáfolatuk

2018. április 12. 09:44 - Flander Marci
7 nyíltvízi úszáshoz kapcsolódó mítosz, és cáfolatuk

Hasznos, ha ezeket is tudod


Mi a legmegfelelőbb pedálfordulatszám a hosszabb távokhoz?

2018. március 26. 13:53 - Flander Marci
Mi a legmegfelelőbb pedálfordulatszám a hosszabb távokhoz?

Olvasd el! Ez a cikk is hasznos lesz neked.


Ne gondolkozz rajta! JÁTSSZ VELÜNK! Közel 350 ezer forint értékű nyeremény vár rád

Klikkelj a részletekért!