Keszthely-triathlon-hu

Mentális erő – avagy a siker egyik kulcsa

2018. május 29. 13:35 - Flander Marci
Mentális erő – avagy a siker egyik kulcsa

Május 26-án nem kevesen vettünk részt Balatonkenesén, a középtávú triatlon országos bajnokságon.

És nem is csak részt vettünk, hanem kőkeményen küzdöttünk a többiekkel, az időjárással, és nem utolsó sorban önmagunkkal. Az ilyen erőpróbák után mindig érdeklődve olvasom a különböző beszámolókat, hogy ki, hogyan éli meg ugyanazt a versenyt. Függetlenül az elért eredménytől, a legtöbb beszámolóban visszaköszön a fizikai edzettségtől független, mégis elengedhetetlen mentális vonal. Ez pedig nem véletlen. A hétvégén saját magamon is éreztem milyen az, amikor fejben nem elég erős az ember. A mentális erőre sok jó példa látható, én mégis Chrissie Wellingtonét hoznám ide, aki utolsó Ironman világbajnoki címét úgy nyerte, hogy a verseny előtt 10nappal komolyan összetörte magát bringaedzés közben, és saját elmondása szerint is csak 75-80%-osan állt oda a rajthoz. És megcsinálta. Következzenek tehát az ő tippjei, miként tudjuk magunkat fejben is felkészíteni a kihívásokra (eredeti cikk: http://www.220triathlon.com/training/long-distance/chrissie-wellington-on-mental-strength/6090.html)

Választható rajtcsomag az 575 Keszthely Triathlonon - folyamatosan frissülő cikkünkért, klikk ide

2

Fontos leszögezni, hogy a mentális erő nem ott kezdődik, és nem akkor kell, amikor a fizikai elfogy. Sőt, épp ellenkezőleg, sokszor fizikálisan még rengeteg tartalékunk van, de az agyunk bepróbálkozik a könnyebb úttal. Na ekkor kell nagyon képben lenni. Ez persze fokozottan igaz az edzéseink esetében is. Mivel tudjuk megalapozni ezt?

1. Tudnunk kell mit miért csinálunk, azaz szükségünk van egy konkrét, motiváló, de reális célra, ami irányába haladni szeretnénk. Egy nagyon inspiráló példa erre Lionel Sanders, aki 2017-ben 2-ként végzett Hawaii-on Patrcik Lange mögött, majd nemsokkal a verseny után olyan képet postolt, amin a futópadon végzett edzése közben egy olyan képet néz, amin Lange őt futáson épp megelőzi. Tisztában kell lennünk azzal is, hogy a kitűzött célt miért szeretnénk elérni. Nem jó (szerencsés), ha külső nyomás miatt akarunk valamit megvalósítani. A külső ösztönzés az esetek többségében sokkal kevésbé hatásos, mint a belülről fakadó.

2. Tervezzük meg az edzéseinket, hogy irányt adhassunk a megvalósításnak. A csapongó, ad hoc módon elvégzett edzések nemhogy a kellő fejlődést nem garantálják, de egyéb veszélyeket (pl. sérülés) is magukban hordozhatnak. A tervnek reálisnak, és a körülményeinkhez adaptálhatónak célszerű lennie. Fontos a következetesség és az állandóság, mert az adja a keretet (uszoda, futópálya, ha vannak edzőpartnerek), de legyen benne néha kis változatosság is, hogy felpiszkáljuk magunkat a monotóniából.

Keszthelybesthely

3. Állítsunk fel kisebb, köztes célokat is a nagyhoz vezető úton. Az agyunk sokkal egyszerűbben tud kezelni kisebb, jobban áttekinthető részfeladatokat, mint egy komplex, nagyot. Ez lehet egy edzés, egy verseny, bármi. Az a sikerélmény, amit egy kisebb cél elérése okoz, rengeteg pozitívumot adhat a jövőre nézve. A fő versenyünk elé nem csak azért érdemes kisebb versenyeket betervezni, hogy gyakoroljuk a versenyszituácót, hanem azért is, hogy feldaraboljunk egy enélkül túl hosszú, és mentálisan is fárasztó felkészülési periódust.

4. Használjunk zenéket, filmeket, könyveket arra, hogy fenntartsuk a motivációnkat. A sötét téli estéken sokszor segít, ha a nyári versenyeken készült videókat elővesszük, kedvenc, sporthoz kapcsolódó zenéinket hallgatjuk, vagy bármi olyan motiváló dolgot találunk, ami kiránt minket a hétköznapok monotonitásából, és felpiszkálja a bennünk lévő tüzet.

5. Rögzítsük az edzéseinket. Erre jelenleg rengeteg lehetőség adott, és ezek mostmár jóval túlmutatnak a szimpla dokumentáción. Egész kis sportközösségek alakulnak ki pl. a stravan, ahol egymást is nyomon követve juthatunk további motivációhoz. A fejlődésünk is remekül nyomon követhető ezen alkalmazásokban, mert, ha mi nem is tudjuk pontosan, ezek jelzik, ha túlszárnyaltuk korábbi önmagunkat. Azokon az edzéseken, amikor nem érezzük a mindent elsöprő erőt, gondoljunk vissza azokra, amikor sikeresen teljesítettük a tervet, és jusson eszünkbe, ami egyszer már sikerült, az sikerülhet máskor is.

6. Vannak olyan napok, amikor a legnagyobb segítséget mások jelenthetik számunkra. Egy edző, egy edzőpartner, egy támogató családtag, vagy épp egy fórum/közösség, ahol hasonló cipőben járó emberekkel kerülhetünk kapcsolatba. Személy szerint nekem nagy segítséget jelentett az eddigi felkészüléseimben a társak jelenléte, akikkel együtt sokkal egyszerűbb volt szembenézni a kapott feladatokkal. Ha vár rád valaki a sarkon, mert tekerni mentek, akkor még rosszkedvűen is odagurulsz, aztán meg lehet a napod legjobb része kerekedik ki belőle. Hasonlóan tud hatni ránk, ha mondjuk kipostoljuk FB-ra, hogy délután megyek ezt meg ezt edzeni. Valahogy a számonkérhetőség súlya miatt is, de elmegyünk, és megcsináljuk az edzést.

A POLAR V800 pulzusmérős órát 129 990 forint helyett 99 900 forintért tudjátok megvásárolni és még a tesztelésre is lehet regisztrálni, ide klikkelve!

V800_blk_blk_2016_topleft_running_log_val

7. Készítsük fel az agyunkat, hogy a felmerülő nehézségeket megfelelően tudja kezelni. Először is erősítsük az önbizalmunkat, hogy teljes mértékben elhiggyük, hogy a kitűzött célunkat képesek vagyunk elérni. Sebastian Kienle, miután 2014-ben megynerte a Hawaii VB-t nyilatkozta azt, hogy úgy vágott neki a versenynek, hogy képes azt megnyerni. Szerinte, ha fejben nem hisszük el, fizikálisan sem fog sikerülni. Másodikként jó, ha van egy mantránk, amit gyakran ismételgetünk, pl.: Képes vagyok rá, meg tudom csinálni, nem adom fel, stb. Harmadikként pedig szánjunk időt arra, hogy elképzeljük magunkat erősnek és magabiztosnak, ahogy sikeresen elérjük a célunkat. Például látjuk, ahogy az eltervezett célidővel fejezzük be a versenyünket.

Véleményem szerint fejben erősnek lenni az egyik legnehezebb dolog a sportban, és még a legnagyobbak sem mindig képesek rá. Gyakorolni azonban érdemes, és ugyanúgy lehet edzeni a mentális felkészültségünket, ahogy a fizikálisat is. Igen, ehhez ki kell lépnünk néha a komfortzónánkból, de a csodák, amúgy is azon kívül történnek. Befejezésül annyit, hogy a (mentális) erő legyen veletek!

Már csak 8 nap Keszthelyig! Várunk nagyon Benneteket!

5.000 Ft v. 10.000 Ft-os garantált 575 Factory kupon az első 3 napon nevezőknek

Akik az első 3 napon neveznek, garantált ajándékot kapnak


Nevezés tudnivalók

2018. október 15. 20:42 - 575
Nevezés tudnivalók

Fontos információk - klikkelj!


A regisztráció folyamata a 2019-es versenyre

2018. október 15. 20:09 - 575
A regisztráció folyamata a 2019-es versenyre

Kövesd útmutatásunkat és nem fogsz elakadni


Hawaii 2. rész, Pajor Gábor első napjai

2018. október 12. 20:16 - Pajor Gábor
Hawaii 2. rész, Pajor Gábor első napjai

Konáról jelentkezünk


Flander Marci jelenti Hawaiiról

2018. október 11. 20:33 - Flander Marci
Flander Marci jelenti Hawaiiról

beszámoló az első napokról


Training for Keszthely

2018. október 9. 10:37 - 575
Training for Keszthely

Training for Keszhely


Részletfizetési lehetőség a középtávra

2018. október 8. 16:40 - 575
Részletfizetési lehetőség a középtávra

Részletfizetési lehetőség


A címvédő visszatért! - Andreas Raelert

2018. május 25. 10:29 - Straub Ágoston
A címvédő visszatért! - Andreas Raelert

2017-ben már megnyerte Magyarország legnagyobb triathlon versenyét! Két hét múlva újra rajthoz áll nálunk! tovább

7 nyíltvízi úszáshoz kapcsolódó mítosz, és cáfolatuk

2018. április 12. 09:44 - Flander Marci
7 nyíltvízi úszáshoz kapcsolódó mítosz, és cáfolatuk

Hasznos, ha ezeket is tudod


Mi a legmegfelelőbb pedálfordulatszám a hosszabb távokhoz?

2018. március 26. 13:53 - Flander Marci
Mi a legmegfelelőbb pedálfordulatszám a hosszabb távokhoz?

Olvasd el! Ez a cikk is hasznos lesz neked.


Ne gondolkozz rajta! JÁTSSZ VELÜNK! Közel 350 ezer forint értékű nyeremény vár rád

Klikkelj a részletekért!