Keszthely-triathlon-hu

A Strava és társai, avagy a virtuális edzésnaplók bűvöletének előnyei és hátrányai

2018. március 30. 19:01 - Flander Marci
A Strava és társai, avagy a virtuális edzésnaplók bűvöletének előnyei és hátrányai

Szia! Stravan fenn vagy?

Majdhogynem mindennapi kérdés két sportoló között. A sportórák és egyéb, edzést rögzítő kütyük és programok oda vezetnek, hogy az előbbi párbeszéd már abszolút nem egy valóságtól elrugaszkodott lehetőség. Nincs is ezzel semmi gond, viszont érdemes a helyén kezelni a dolgot. Ami a legfontosabb, hogy ne váljunk az ilyen oldalak/programok rabjává. A strava gyakorlatilag a sportolók facebookja (és ugye a facebooknál tudjuk, hogy ami nincs postolva, az ugye meg sem történt), és könnyen beszippanthat minket. Amikor azt vesszük észre, hogy az edzéseinket már csak azért nyomjuk, hogy minél több „kudost” kapjunk rá, vagy mi legyünk egy szegmens királya, és nem azért, mert az szükséges a sportban kitűzött célunk eléréséhez, akkor Grétsy László tanár úr szavaival élve: Álljunk meg egy szóra! Ezután pedig gondoljuk át mit szeretnénk. A való világban, hús vér emberekkel versengeni ugyanazon helyen és időben, vagy egy virtuális világban lengetni egy kupát, amit egy 123,5méteres szegmens megnyeréséért kaptunk. Ne az előzőekből induljunk viszont ki, főleg azért ne, mert ha van mit postolni, az azt jelenti, hogy csináltunk is valamit. Inkább nézzük meg, hogy milyen előnyökkel is jár a különböző edzést rögzítő/összesítő/elemző programok használata, és miként tudjuk esetlegesen a fejlődésünk követésére felhasználni őket.

Cycling_still

Sokan vagyunk, akik edzést edzés után rögzítünk az arra hivatott programokban, de igazából a mennyiségi összehasonlításon kívül nem túl sok időt fordítunk arra, hogy a kinyert adatokkal behatóbban megismerkedjünk. Való igaz, hogy a kütyüinkből kinyert adatrengetegben elég könnyű elveszni, és biztos vannak olyan kimutatások, amik egy átlagos sportoló számára nem is feltétlenül szükségesek. Az is igaz viszont, hogy a kinyert adatoknak többnek kell lennie, mint egy átlagsebességnek, vagy egy jól sikerült strava szegmensnek, amiben sikeresen lenyomtuk a szomszéd Józsit. Következik-e egy-egy ilyen adatból automatikusan, hogy fejlődünk, és jó irányba halad a felkészülésünk? Maximum az, hogy aznap milyen formában voltunk. Természetesen minden egyes edzésre szükségünk van, hogy fejlődhessünk (van amelyikre jobban, van amelyikre kevésbé), viszont ezeket önmagukban, külön-külön vizsgálni nem a legszerencsésebb. Tekintsünk a kütyüinkre úgy, mintha az edzőnk folyamatosan rajtunk tartott szeme lenne, és a rögzítő/kiértékelő programokra, mint egy edzői konzultációra (ami alapján a valóságban tényleg történhet edzői kiértékelés).

Triatlonkerekpar-futas__31_of_418_

575 - Keszthely Triathlon, gyere és légy részese az év triatlonos eseményének, még van pár hely, nevezz be!

Amikor egy felkészülést elkezdünk, érdemes az alábbi, állóképességi sportokra jellemző alapvetésből kiindulni. A megfelelő fejlődéshez, az edzésmunkák 75%-át a maximális intenzitásunk 80%-a alatt célszerű végezni (alapozó időszakban ez még kicsit több is lehet). Csupán az edzéseink 25%-ban lenne szükséges magas intenzitású, résztávos feladatokat végrehajtani (ebben a zónában fejlesztjük ugyanis a fájdalomtűrő képességünket, a versenytempónkat, erőt és gyorsaságot is részben). Az óránk segítségével jól nyomon tudjuk követni, hogy a kitűzött tartományokat mennyire tartjuk, és ez segít abban, hogy egy edzés ne forduljon át pl. szegmensekért folytatott versengésbe. Másfelől az edzőnk is pontosabb képet kaphat, hogy az általa kiírt edzést, hogyan sikerült elvégezni (a programok előnye, hogy akár véleményezhetjük is magát az edzést). A rendszerességet szem előtt tartva, akár mi is össze tudjuk hasonlítani a teljesítményünket hétről-hétre, vagy akár hónapról-hónapra. Ehhez mindig azonos intenzitású tartományok értékeit viszonyítsuk egymáshoz, mert ez tükrözi hitelesen, hogy van e fejlődés a teljesítményünkben vagy sincs.

V800

Polar V800 - társad az edzésben. Elérhető több színben az 575 Shopban.

Jómagam is használom a Stravat és az egyéb kütyüimhez kapcsolódó programokat. Véleményem szerint a legnagyobb pozitívumuk (természetesen az akkurátus adatkezelés és kiértékelés mellett) a motiváló hatásuk. Itt nem arra gondolok, hogy megnézem XY-t, hogy azon az útvonalon, ahol edzeni tervezek milyen időket tekert vagy futott, hanem arra, hogy látom, XY is edzett, és ha nem szeretnék lemaradni tőle, akkor nekem is követnem kell a példáját. Régebben többször kaptam azt a kérdést is, hogy hetente pl. mennyit edzek, és ez, hogy oszlik meg a különböző számok között. Akkoriban válaszul csak a vállamat vonogattam, míg ma pontos adatokat tudok mondani ezeknek a programoknak köszönhetően (persze, ha rendesen vezetem az edzéseim dokumentálását). Többen, főleg az elit versenyzők közül, nem szívesen osztják meg nyilvánosan az edzéseiket, ami egyfelől érthető. Én úgy gondolom, hogy nincs különösebb oka annak, hogy „titkosan” kezeljem ezeket. Egyfelől azért, mert bízom abban, hogy motiválni tudok velük másokat, másfelől pedig, egy feltöltött edzésadat csak egy szám. Abból senki nem tudja megmondani, hogy mit éreztem az adott edzés közben. Éppen ezért csak bátorítanék mindenkit, hogy csinálja utánam őket, és viselje a következményeket

A magyar triatlon jövőjéért csoport

2018. december 9. 14:55 - Kristóf Róbert
A magyar triatlon jövőjéért csoport

Transparens munkacsoport


Döntés az Országos Bajnokságokról

2018. november 15. 17:07 - 575
Döntés az Országos Bajnokságokról

2019 évi Országos Bajnokságok


Kezdjük újra!

2018. november 13. 19:35 - 575
Kezdjük újra!

Avagy az alapozás kezdete


575 Factory nevezés kupon beváltása november 4-10 között

5.000 Ft v. 10.000 Ft-os vásárlási utalvány felhasználása


40 év álmai – avagy Ironman Világbajnokság 2018

2018. október 22. 10:16 - Flander Marci
40 év álmai – avagy Ironman Világbajnokság 2018

Flander Marci jelenti Hawaiiról


5.000 Ft v. 10.000 Ft-os garantált 575 Factory kupon az első 3 napon nevezőknek

Akik az első 3 napon neveznek, garantált ajándékot kapnak


Nevezés tudnivalók

2018. október 15. 20:42 - 575
Nevezés tudnivalók

Fontos információk - klikkelj!


A címvédő visszatért! - Andreas Raelert

2018. május 25. 10:29 - Straub Ágoston
A címvédő visszatért! - Andreas Raelert

2017-ben már megnyerte Magyarország legnagyobb triathlon versenyét! Két hét múlva újra rajthoz áll nálunk! tovább

7 nyíltvízi úszáshoz kapcsolódó mítosz, és cáfolatuk

2018. április 12. 09:44 - Flander Marci
7 nyíltvízi úszáshoz kapcsolódó mítosz, és cáfolatuk

Hasznos, ha ezeket is tudod


Mi a legmegfelelőbb pedálfordulatszám a hosszabb távokhoz?

2018. március 26. 13:53 - Flander Marci
Mi a legmegfelelőbb pedálfordulatszám a hosszabb távokhoz?

Olvasd el! Ez a cikk is hasznos lesz neked.


Ne gondolkozz rajta! JÁTSSZ VELÜNK! Közel 350 ezer forint értékű nyeremény vár rád

Klikkelj a részletekért!