Keszthely-triathlon-hu

Az 5 leggyakoribb triatlonos hiba

2018. március 20. 09:00 - Flander Marci
Az 5 leggyakoribb triatlonos hiba

Lassan 16 éve vagyok a triatlonsportban. Ez elég hosszú idő ahhoz, hogy megtapasztalhattam a napos és árnyékos oldalát is.

- Flander Marci írása - 

Ennyi idő alatt óhatatlanul belefutottam pár igencsak kellemetlen élménybe, amik akár elkerülhetőek is lehettek volna. Az okos a más hibájából tanul, tartja a mondás. Bárcsak azt mondhatnám, hogy én mindig okos voltam. Arra viszont megpróbáltam odafigyelni, hogy kétszer ugyanabba a hibába ne essek bele. Amikor nagyon sok szabadidőnket fordítjuk egy dologra, akkor azért szeretnénk, ha az úgy sikerülne, ahogy elterveztük. A téma olyannyira fontos, hogy Matt Fitzgerald (kiváló hosszútávos triatlonista és edző) 5 pontban össze is foglalta, hogy mik azok a legfontosabb hibaforrások, amikbe odafigyelés nélkül nagyon könnyen beleeshetünk.

Img_0194

575 Triathlon - Keszthely. Te ott leszel a rajtnál? Nevezz be versenyünkre még ma!

1. Túl egysíkú felkészülés. Nagyon sok triatlonos úgy gondolja, hogy elég, ha megcsinálja a heti X db edzését, és önmagában ettől garantált a fejlődés. Hétről-hétre letekerik, lefutják és leússzák a gondolt távot (esetleg a mennyiségen növelnek a fejlődést garantálandó, de ennyi). Egy ideig ez fejleszt, de egy bizonyos pont után már csak az időnket viszi. Amennyiben csak a sport szeretetéért edzünk, és nincsenek hosszú távú fejlődést célzó terveink, ez a hozzáállás teljesen helytálló. Viszont, ha fejlődni szeretnénk, akkor a felkészülésünket szakaszokra érdemes bontanunk (alapozó, formába hozó és versenyidőszak). Fontos, hogy a különböző típusú edzéseket lépésről lépésre építsük fel a jelenlegi állapotunktól a versenyidőszakra elérni kívánt csúcsformánkig bezárólag. Az alapozás szakaszában a fő cél az általános állóképesség fejlesztése, valamint a technika javítása, ezáltal gazdaságosabbá tétele. A következő, formába hozás szakaszában már fel kell készíteni a szervezetünket mind fizikálisan, mind mentálisan, hogy bizony néha majd fájni fog, ezért az intenzitás növelése elengedhetetlen ebben a periódusban. Az utolsó, versenyidőszakot felölelő szakaszban pedig már kifejezetten a versenyspecifikus ingerekre érdemes készülni, hosszabb intervallokkal és a kombinált edzések hangsúlyozásával.

2. Túl intenzív edzések. Sok cikk foglalkozik az edzések intenzitásának milyenségével. Ez nem véletlen, mivel az edzés intenzitása a legfontosabb változó egy felkészülés során (ez határozza meg ugyanis, hogy a szervezetünk, hogy tud majd alkalmazkodni az edzésekhez). Egy jól megtervezett felkészülés során, minden egyes edzésre meghatározásra kerül egy vagy két intenzitási zóna (ez a felkészülés egészére igaz). Mégis sokan, főleg az időben behatárolt sportólok, sok edzést végeznek magas intenzitású zónákban. Sokszor már az alapozó időszakban is elérik azt a szintet, amit lehet, hogy csak a versenyidőszak hetei kívánnának meg. Alapvetően követendő, hogy az anaerob edzések mennyisége ne sokkal haladja meg az összes edzésmunkák 20-25%-át, amihez természetesen megfelelő mennyiségű és minőségű regeneráció is szükséges.

High5

 Az 575 Triathlon Keszthely hivatalos frissítőpartnere 2018-ban is a HIGH5. A prémium minőségű termékeket már megtalálod az 575 Shopban is. Bővebb infó itt.

3. Nem fejlesztjük a technikánkat. A triatlon, főleg a hosszabb távok, nagymértékben az energiafelhasználás hatékonyságáról szólnak. A jó technika pedig az egyik legjobb módja, hogy csökkentsük a sportolás közbeni energiaveszteségünket. 3 fő módja van a technika fejlesztésének. Az egyik, hogy nagyon gyors és rövid intervallumokat iktatunk az edzésünkbe, ahol a sebesség kis ideig is csak jó technikával tartható fenn. Fontos, hogy az ilyeneket csak pihenten csináljuk. A másik, kifejezetten technikázós részek beillesztése a könnyebb edzésnapokba. Futáson (magastérd, magassarok), kerékpáron pl. egylábas feladatok, úszáson meg a szokásos technikázós feladatok. A harmadik módszernél pedig egyszerűen figyeljük saját magunkat a feladatok végrehajtása közben. Amennyiben sikerül felkérnünk egy hozzáértő külső szemlélőt erre a feladatra, még hatékonyabban javíthatunk bizonyos hiányosságainkon.

- A futótechnika fejleszéséről bővebben is írt Marci, ide kattintva érhető el -

Running_tecnique

 

4. Nem veszünk tudomást a gyengeségeinkről. Tegyük fel, hogy valamilyen oknál fogva félünk az úszástól, ezért úgy vagyunk vele, hogy inkább többet kerékpározunk meg futunk, hogy majd ezzel kompenzáljuk az úszásunk hiányosságait. A kudarckerülés sajnos alapvető emberi tulajdonság, így teljesen érthető, ha valaki így tesz. Hosszú távon azonban van egy határa a legerősebb számunk erősítésének is, ezért érdemes a gyengeségeinkre is figyelmet fordítanunk. Erre a legjobb időszak az „off season” vagy az alapozó időszak első fele. Ilyenkor nincs rajtunk még nyomás, hogy mindenáron teljesítenünk kell. Ebben az időszakban még büntetlenül növelhetjük a gyengébb számunkra fordított edzésmennyiség arányát, aminek, ha a rendszerességet is figyelembe vesszük, viszonylag hamar lehetnek látványos eredményei. Legrosszabb esetben még meg is kedvelhetjük az addig inkább mellőzött sportágat.

Akxtri_comfotó: akxtri.com

5. A nem megfelelő regeneráció. Lerágott csont, legyintenek most sokan, mégis, ha jobban belegondolunk (és most csak saját magamból indulok ki) nem a súlyának megfelelően viszonyulunk hozzá. Pedig mint tudjuk, az edzés regeneráció nélkül gyakorlatilag csak rombolás. Az edzés az értelmét, a regeneráció során nyeri el. A fejlődés ugyanis a szuperkompenzáció során történik, aminek elengedhetetlen összetevője a pihenés. A regenerációra a nagyobb kép szemlélése során is figyelmet kell fordítanunk, ugyanis a folyamatos edzések során szervezetünkben a fáradtság szintje is akkumulálódik, amit önmagában egy szombat délutáni lazulással nem tudunk csökkenteni. Attól függően, hogy hány hetes periódusban edzünk (2-3-4 hetes), időről időre mindig célszerű beiktatni egy lazább „pihenő hetet”. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy héten keresztül láblógatás van, viszont a megelőző hetek edzésterhelését akár 20-30%-kal is érdemes visszább venni. Az, hogy a pihenő hetet milyen gyakran érdemes beiktatni, nagymértékben függ a sportoló edzettségi szintjétől, és a felkészülési időszak éppen aktuális periódusától. Minél kevésbé edzett valaki, illetve minél közelebb járunk a versenyidőszakhoz (vagy abban vagyunk) annál gyakrabban érdemes könnyebb hetet betervezni.

220triathlonfotó: 220triathlon.com

Ami általánosságban megfigyelhető a korosztályos (amatőr) sportolóknál, hogy túl nagy figyelmet fordítanak a MENNYIRE (mennyiségre), és nem eleget a HOGYANRA. Szó se róla, a keményen edzések szükségesek, de ugyanannyira fontos, hogy az edzéseink hatékonyak is legyenek. Amennyiben a fent említett 5 jel valamelyikét tapasztaljuk magunkon, érdemes egy lépést hátralépni, elgondolkodni, és megfontoltabban újra nekirugaszkodni. Sokkal több lépést nyerhetünk ezzel, mint az az egy, amit elvesztünk.

 

180130_4hosszuujju575_161

Kerékpáros thermo felsők és hosszú kantáros nadrágok  raktárról elérhetőek az 575 Shopban!

 

Teknőc

2019. január 17. 11:02 - Kuttor Csaba
Teknőc

A teknőc az mi?


Mi a regeneráló futások tényleges haszna?

2019. január 12. 14:45 - Flander Marci
Mi a regeneráló futások tényleges haszna?

Széles körben elfogadott, hogy a regeneráló futások célja, hogy megkönnyítsék a felépülést az őket m


Hogyan „éljük” túl az előttünk álló ünnepi időszakot?

Karácsonyi mentés


A magyar triatlon jövőjéért csoport

2018. december 9. 14:55 - Kristóf Róbert
A magyar triatlon jövőjéért csoport

Transparens munkacsoport


Döntés az Országos Bajnokságokról

2018. november 15. 17:07 - 575
Döntés az Országos Bajnokságokról

2019 évi Országos Bajnokságok


Kezdjük újra!

2018. november 13. 19:35 - 575
Kezdjük újra!

Avagy az alapozás kezdete


575 Factory nevezés kupon beváltása november 4-10 között

5.000 Ft v. 10.000 Ft-os vásárlási utalvány felhasználása


A címvédő visszatért! - Andreas Raelert

2018. május 25. 10:29 - Straub Ágoston
A címvédő visszatért! - Andreas Raelert

2017-ben már megnyerte Magyarország legnagyobb triathlon versenyét! Két hét múlva újra rajthoz áll nálunk! tovább

7 nyíltvízi úszáshoz kapcsolódó mítosz, és cáfolatuk

2018. április 12. 09:44 - Flander Marci
7 nyíltvízi úszáshoz kapcsolódó mítosz, és cáfolatuk

Hasznos, ha ezeket is tudod


Mi a legmegfelelőbb pedálfordulatszám a hosszabb távokhoz?

2018. március 26. 13:53 - Flander Marci
Mi a legmegfelelőbb pedálfordulatszám a hosszabb távokhoz?

Olvasd el! Ez a cikk is hasznos lesz neked.


Ne gondolkozz rajta! JÁTSSZ VELÜNK! Közel 350 ezer forint értékű nyeremény vár rád

Klikkelj a részletekért!