Keszthely-triathlon-hu

Mit tehetünk a tökéletesebb futótechnikáért?

2018. március 14. 10:04 - Flander Marci
Mit tehetünk a tökéletesebb futótechnikáért?

Triatlonosként azért előfordul, hogy ellátogatok egy-egy futóversenyre, ahol mindig érdeklődve figyelem a különböző futóstílusokat.

A futásra is igaz, hogy ahány ember, annyi stílus, és persze az is, hogy nem feltétlen a legszebb stílusú futó a leggyorsabb. Vannak azonban olyan alapvető dolgok, amire odafigyelve lényegesen javulhat a stílusunk, ezáltal a hatékonyságunk/teljesítményünk. Az alábbi összetevőket említették sportágunk legjobb futói, mint odafigyelésre legalábbis érdemes területeket.

1. Figyeljünk a karlendítésre. Fontos, hogy futás közben a vállunkat lazán, a karjainkat a testünkhöz közel tartsuk. Mindenképpen próbáljuk elkerülni a testünk előtti keresztbe karlendítéseket (ez ugyanis egyfelől előre nem visz csak energiát emészt fel, másfelől összenyomja kicsit a mellkasunkat, ami által az oxigénfelvételünk is romolhat). A karlendítésnek a hosszabb távú futásoknál inkább egyensúlyozó szerepe van, mintsem az előre irányuló mozgás elősegítése. A könyökünk hajlítottsága karlendítések közben 90-110fokos szögben az ideális.

170610vanik_ktrifutas_185

2. Egyenes és kihúzott törzstartás. Úgy képzeljük ezt el, mintha egy bábjátékos a fejünkhöz erősített zsinóron keresztül felfelé húzna minket. Az ilyen testtartás elősegíti, hogy ne görnyedjünk össze, és ezáltal elkerülhetővé válik a csoszogásba hajló futótechnika is. Érdemes erre a hosszabb futások vége felé kifejezetten odafigyelni, mert jellemzően ekkor jön elő.

3. Erős medence. Talajfogáskor minél kevesebb energia jut át a medencénken, annál jobb. Amennyiben túl laza a medencénk, megnő az azon keresztüli energiavesztésünk, ami akár a sebességünk csökkenéséhez is vezethet hosszútávon.

4. Ne keresztezzük a középvonalunkat. Ahogy karlendítés közben, úgy a lépésinknél is figyeljünk oda, hogy ne keresztezzük a testünk képzeletbeli felezővonalát. Ideális esetben a lábaink a csípő vonalában mozognak előre hátra. Amennyiben ez nem így van, az egy jelzés, hogy nem elég erősek a futó far és hasizmai a medencén keresztüli elsődleges talajfogás támogatására. Amellett, hogy ez rontja a futás hatásfokát, sajnos még sérüléseket is eredményezhet.

170610vanik_ktrifutas_187

2018. június 9-10. 575 Triathlon Keszthely - Nevezz a versenyünkre még ma!

5. Stabil térd. A térdsérülések gyakran fordulnak elő a futók és triatlonosok körében. Ennek oka egyfelől a nem elég erős farizmok, ami miatt talajfogáskor a térdeink enyhén befelé dőlnek. Ennek vége csípő, térd és talpfájdalom is lehet. Érdemes tehát térderősítő feladatokat csinálni, mint pl. a guggolásos feladatok.

6. Csípő rugalmassága. Minél rugalmasabb a csípőnk, annál gyorsabban leszünk képesek futni. Ennek oka, hogy minél nagyobb az a szög, amit a csípő izmaink engednek nekünk, annál nagyobb lesz a lépéshosszunk. Adott lépésszám mellet tehát messzebbre jutunk, vagy adott távolságra ugyanolyan frekvenciával gyorsabban. Ehhez elengedhetetlen a csípőizmaink nyújtása. Mind statikus (pl. törökülés), mind dinamikus feladatokat (pl. támadójárás, láblendítéses feladatok) érdemes az edzéseinkbe iktatni.

7. Fejtartás. Sem a túl felfelé, sem a túl lefelé irányuló fejtartás nem előnyös futás közben. A túlzottan felfelé való tekintet miatt a testünk önkéntelenül is hátrafelé dől kicsit, ami hatására lassulunk, míg a túlságosan lefelé irányuló tekintet miatt rövidül a lépéshosszunk, és a testtartásunk is elkezd befeszülni és görnyedtté válni. Ideális esetben próbájunk 10-15 méterrel magunk elé nézni.

8. Talajfogás, lépésfrekvencia, lépésmagasság. Az elsődleges talajfogás kulcsfontosságú a jó futótechnika szempontjából. Amennyiben túlzottan a csípőnk vonala előtt fogunk talajt a lábunkkal (angolul ezt over striding-nak hívják), bizonyos értelemben fékezzük magunkat, mivel a futás gördülékenységéből fakadó lendületünket csökkentjük. Emellett könnyebben szedhetünk be különféle, a folyamatos fékezésből fakadó sérüléseket is. Az over striding ellen hatásos gyakorlat a lépésfrekvencia növelése. Ezt csak úgy tudjuk hatásosan csinálni, ha inkább a testtömeg középpontunkhoz közel fogunk talajt. A talajfogás során nyugodtan használjuk a teljes talpunkat, ezzel is kihasználva az ott „gyárilag „meglévő ütődéselnyelő rendszert, a boltívünket. Lépésmagasság tekintetében is az arany középút a nyerő. A túl alacsony, mármár csoszogás, valamint a túl magasra emelt térd sem a leghatékonyabb. Értelemszerűen minél kisebb az az ív, amennyit a térdünk leír, annál kisebb az energiafelhasználás, és nagyobb a frekvencia. Ezek pedig mind hatékonyabbá teszik a futásunkat.

170610vanik_ktrifutas_258

Természetesen a korábban felsoroltakat nem lehet egyik pillanatról a másikra javítani, és egy tökéletes futóstílust előrántani a szekrényből. Első lépésben csak figyeljük kicsit oda magunkra futás közben, vagy kérjük meg erre edzéspartnerünket/futótársunkat (legjobb eset). Amint megvan mit lenne szükséges javítani, haladjunk lépésről lépésre. Egyszerre csak egyet fejlesszünk, és amíg az nem megfelelő, ne lépjünk tovább. Nem lesz rövid folyamat, de a végeredmény egészségesebb, gyorsabb, na meg szebb futóstílus, ami szerintem megéri a ráfordított időt.

 

Top tipp:

Ha pedig rásegítenél a regenerációra, akkor ajánljuk a hivatalos frissítőpartnerünk, a HIGH5 termékét a protein recoveryt. Az 575 Shopban is megtalálható, klikkelj ide.

High5proteinrecovery

 

 

 

 

Az 5 leggyakoribb triatlonos hiba

2018. március 20. 09:00 - Flander Marci
Az 5 leggyakoribb triatlonos hiba

Nagyjából 5 perc olvasási idő, tele hasznos infókkal és a legnagyobb bakikkal


Ő a második férfi PRO versenyző, aki rajthoz áll Keszthelyen

A horvát klasszis megint rajthoz áll


Március 6-i Élő adásunkban bemutattuk a 2018-as pályákat!

Az élő megtekintéséhez kattints ide.


Abu Dhabi WTS

2018. március 2. 21:28 - Kuttor Csaba
Abu Dhabi WTS

Idénynyitó Abu Dhabiban


Betegség és edzés. Hogyan kezeljük a helyzetet?

2018. február 26. 10:15 - Flander Marci
Betegség és edzés. Hogyan kezeljük a helyzetet?

Aktuális téma


Ő az első PRO, akit bemutatunk. Felismeritek bukóban?

Ő is ott lesz Keszthelyen


Mit tegyünk, hogy kényelmesebbé váljon az időfutam pozíciónk?

Olvasd el legújabb cikkünket!


Ne gondolkozz rajta! JÁTSSZ VELÜNK! Közel 350 ezer forint értékű nyeremény vár rád

Ha eddig nem szeretted a puzzle-t, mostantól imádni fogod tovább

575 Keszthely Triathlon Live

2018. január 17. 11:36 - KR
575 Keszthely Triathlon Live

A tegnap esti live


Fájdalom teszi a bajnokot, avagy a fájdalomküszöbünk fejlesztésének lehetőségei

Lépj ki a komfortzónádból


A 10 leginkább áhított triatlon verseny Hawaii után

2017. december 6. 11:22 - Flander Marci
A 10 leginkább áhított triatlon verseny Hawaii után

Neked melyik az áhított versenyed?