Keszthely-triathlon-hu

Mit tegyünk, hogy kényelmesebbé váljon az időfutam pozíciónk?

2018. február 19. 10:01 - Flander Marci
Mit tegyünk, hogy kényelmesebbé váljon az időfutam pozíciónk?

Aero is everything, mondja az angol.

És igaza van, mert bizonyított, hogy a hosszabb távú, vagy nem bolyozós triatlon versenyeken az időfutam kerékpár, és általánosabban az időfutam pozíció használata előnyt jelent a hagyományos országúti kerékpárokkal szemben. Fontos viszont, hogy az ebben a pozícióban eltöltött hosszú órák ne a „csak szállhassak már végre le” érzéssel teljenek. Ne a megszoksz vagy megszöksz elv érvényesüljön, mivel több olyan dolgot is bevethetünk, amelyek segítségével javíthatunk ezen pozíció kényelmi fokozatán. Minden kezdet nehéz, de az alábbi pár tipp segítségével könnyebben vehetjük az akadályokat.

1. Megfelelő kerékpár, és annak beállítása. Minden ezzel kezdődik. Nagyon fontos, hogy bármilyen kerékpárunk is van (sima országúti könyöklővel, vagy kifejezetten időfutam), az számunkra méretben megfelelő legyen. Nem hozzánk illő méret esetében még egy profi szakember sem tudja megváltani a világot. Amennyiben rendelkezünk a hozzánk passzoló bringával, két út lehetséges. Kifejezetten ilyennel foglalkozó szakemberhez fordulunk (bike fitting), aki az alkatunkhoz igazítja a bringa beállításait, vagy saját magunk kísérletezzük ki a nekünk leginkább kényelmes pozíciót (trial and error, ez olcsóbb, de időigényesebb). Ha ez megvan (0. lépés) akkor mehetünk tovább.

Triatlonkerekpar-futas__46_of_418_

2. Az aero pozíció gyakorlása. Gyakorlat teszi a mestert, tartja az ismert mondás. Ez esetünkben is így van, viszont fontos, hogy ezt fokozatosan tegyük. Ilyen pozícióban (a törzs mélyebbre kerül) a hát alsó izmaira fokozott igénybevétel hat, ami, ha túlzásba visszük sérülést is okozhat. Ezért célszerű kezdetben rövidebb 4-5 perces intervallumokat bekönyökölni, és utána kicsit felegyenesedve pihenni, és engedni kilazulni a hátizmainkat. Ezeket a pihenőket célszerű akkor is beiktatni, ha már hosszabb 15-20-25 perces szakaszokat megyünk időfutam pozícióban.

3. A törzs és felsőtest izmainak erősítése. Az aero pozícióban egy idő után sokaknál jelentkező hát és derékfájás egyik oka lehet a nem megfelelő erősségű törzsizomzat. A gyengébb izmok hamarabb fáradnak, és ilyenkor olyan más területeknek kell besegíteniük, amelyek még annyira sem edzettek, mint a gyenge törzs vagy felsőtesti izmaink. Ilyenkor kezdetben csak megszakítjuk az időfutam pozíciót, de rosszabb esetben akár folytatni sem tudjuk a jelentkező fájdalmak miatt. Ez természetesen jelentős teljesítménycsökkenést okoz. Nem mindegy tehát, hogy ez egy 180km-es kerékpározás 40. vagy 140. kilométerénél jelentkezik.

Fit_page_panels_09(kép: reduxracers.com)

4. A törzs és felsőtest izmainak nyújtása. A jelentkező derékfájás másik okát a gyenge izmok mellett a túl feszes izomzat is jelentheti. Lehet, hogy teljesen rendben vannak a törzsizmaink, de kevés időt fordítunk a nyújtásukra, így a rugalmasságuk fog gátat szabni a teljesítőképességüknek. Aero helyzetben a törzsünk jelentősen mélyebbre kerül, így megfeszíti a derék körüli izmokat és a combhajlítót is. Amennyiben ez az izomláncolat alapból is feszes, időfutam pozícióban hamar jelentkezni fog egy nagy fokú diszkomfort érzés, rosszabb esetben sérülés. Minél rugalmasabbak ezek az izmaink, annál tovább vagyunk képesek fenntartani ezt a nem épp kényelmes pozíciót. A rugalmas izomzat jobban elnyeli a rá ható erőket, így kevésbé továbbítja azokat a kapcsolódó rendszereknek, amik lehet, hogy edzetlenebbek. Heti 3×10perc célzott nyújtás nagymértékben segíthet ennek a problémának a javításában.

Új kerékpáros thermo felsők az 575 SHOP-ban.

Nézz be és próbáld fel az új dizájnokat!

1575triathlon_8_fotor 

5. Használjuk a domborzati viszonyokat. Az időfutam pozíció síkon és lejtős, nem túl kanyargós pályavezetés mellett a legideálisabb. Emelkedőre felfelé azonban nem annyira használják. Gyakorolni viszont ilyen domborzati viszonyok mellett is érdemes. Nem túl meredek (2-4%-os) emelkedőn nyugodtan próbáljunk lekönyökölve, magasabb pedálfordulaton felmenni. Az ilyen típusú feladatok jól szimulálják, amikor a verseny előrehaladtával elkezdünk fáradni, de mégis fenn kell tartanunk az aero pozíciót. Ezzel a feladattal kiválóan erősíthetjük a far és törzsizmainkat, amik a síkon való haladásunkhoz is elengedhetetlenek.

170610vanik_ktrikerekpar_064

Próbáljunk meg ne abba a hibába beleesni, hogy a komfortérzetünket teljesen feláldozzuk a sebességért. A túl agresszív időfutam pozíció olyan mértékben megterhelhet bennünket, hogy a 3. számban nem tudjuk kihozni a bennünk rejlő potenciált. A fentiek figyelembevételével és alkalmazásával viszont kialakíthatunk egy járható középutat. Viszonylag rövid idő alatt megszokhatjuk, akár még meg is kedvelhetjük az időfutam pozícióban való kerékpározást. Hosszabb távok, egyedüli megtételekor egyértelműen hatékonyabb, mint a hagyományos pozíció, ezért, ha tehetjük, ne a megszöksz opciót válasszuk a kezdeti nehezebb időszakban.

 

Próbáld ki az 575 Triathlon rövidtávú versenyét. Olvasd el a verseny kiírást itt!

A magyar triatlon jövőjéért csoport

2018. december 9. 14:55 - Kristóf Róbert
A magyar triatlon jövőjéért csoport

Transparens munkacsoport


Döntés az Országos Bajnokságokról

2018. november 15. 17:07 - 575
Döntés az Országos Bajnokságokról

2019 évi Országos Bajnokságok


Kezdjük újra!

2018. november 13. 19:35 - 575
Kezdjük újra!

Avagy az alapozás kezdete


575 Factory nevezés kupon beváltása november 4-10 között

5.000 Ft v. 10.000 Ft-os vásárlási utalvány felhasználása


40 év álmai – avagy Ironman Világbajnokság 2018

2018. október 22. 10:16 - Flander Marci
40 év álmai – avagy Ironman Világbajnokság 2018

Flander Marci jelenti Hawaiiról


5.000 Ft v. 10.000 Ft-os garantált 575 Factory kupon az első 3 napon nevezőknek

Akik az első 3 napon neveznek, garantált ajándékot kapnak


Nevezés tudnivalók

2018. október 15. 20:42 - 575
Nevezés tudnivalók

Fontos információk - klikkelj!


A címvédő visszatért! - Andreas Raelert

2018. május 25. 10:29 - Straub Ágoston
A címvédő visszatért! - Andreas Raelert

2017-ben már megnyerte Magyarország legnagyobb triathlon versenyét! Két hét múlva újra rajthoz áll nálunk! tovább

7 nyíltvízi úszáshoz kapcsolódó mítosz, és cáfolatuk

2018. április 12. 09:44 - Flander Marci
7 nyíltvízi úszáshoz kapcsolódó mítosz, és cáfolatuk

Hasznos, ha ezeket is tudod


Mi a legmegfelelőbb pedálfordulatszám a hosszabb távokhoz?

2018. március 26. 13:53 - Flander Marci
Mi a legmegfelelőbb pedálfordulatszám a hosszabb távokhoz?

Olvasd el! Ez a cikk is hasznos lesz neked.


Ne gondolkozz rajta! JÁTSSZ VELÜNK! Közel 350 ezer forint értékű nyeremény vár rád

Klikkelj a részletekért!