Keszthely-triathlon-hu

A 10 leginkább áhított triatlon verseny Hawaii után

2017. december 6. 11:22 - Flander Marci
A 10 leginkább áhított triatlon verseny Hawaii után

Most, hogy beköszöntött a hideg téli időjárás, mi, a nyár „sportolói” egyre többet merengünk az idei szezon szép élményein, és tervezgetjük a következő, remélhetőleg még több élményt hozó 2018-ast.

Ilyenkor belegondolunk abba is, milyen lehetne eljutni más (közeli vagy épp távoli) versenyekre, olyanokra, amik valamilyen oknál fogva felkerültek a képzeletbeli bakancslistánkra. A Triathlete magazin munkatársai végeztek egy viszonylag széles körű felmérést, hogy a majd mindenki által első helyre rakott Hawaii-i Ironman Vb után, melyik versenyek lennének a legnépszerűbbek. A következő 10 versenyen (a sorrendet ne tekintsük rangsornak) indulna el a nemzetközi triatlon társadalom egy része a legszívesebben.

Escape from Alcatraz: nem véletlen nem sikerült sokaknak kiúszni a szigeten lévő börtönből. A versenyen a nagyjából 1,5mérföldes úszást az alig 16 fokos, és sokszor igencsak hullámzó vízben kell kivitelezni a versenyzőknek. Ezután pont jól esik a hosszú futás a depóig, ahol bringát kell ragadniuk. A 36 mérföldes bringa igencsak szép helyeken vezet, de a technikás és meredek emelkedőkkel tűzdelt pályán nem sok idő van a Golden Gate-híd szépségében gyönyörködni. A 8 mérföldes, a Golden Gate National Recreation területen keresztül vezető futás végén még meg kell mászni egy 400 fokos homokos lépcsőkből álló emelkedőt is, így a verseny végére kellemesen elfáradhatunk. Az indulói létszámkorlát, és a nagy érdeklődés miatt a nevezés nem egyszerű. Lottón, vagy kvalifikációs előversenyeken lehetséges bekerülni a 2000 hely egyikére.

Lagerstrom_wins_2015_escape_from_alcatraz_tri

Challange Roth: Hawaii után talán a második legismertebb verseny az ironmanes körökben. A legendásan gyors pályához fűződik a leggyorsabb ironman távú idő (7:35:39), amit Jan Frodeno állított fel 2016-ban. Az úszás a Rajna-Majna-Duna csatornában történik, amit majd teljes hosszában szurkolók állnak végig. A két körös kerékpárpálya, bár szintet tartalmaz, nagyon gyors időket látott már. A legendás Solar berg pedig már-már Tour de France élményt jelent a versenyzőknek, amikor a szurkolók gyűrűjében tekernek fel rá. A futás a csatornaparton, és a kis német falvakban kanyarog, ahol mindenki a versenyzők egészségére iszik aznap. Aki szeretne majdnem 4,5 ezer sporttárssal egy egész napot végigsportolni, mindenképpen látogasson el ide.

Challange_roth

Norseman Xtreme Triathlon: a világ egyik legkeményebb ironman távú triatlonversenyének tartják a Norvégiában megrendezésre kerülő erőpróbát. Az úszás a Hardangerfjord, legtöbbször a 13 fokot is alig elérő vizében indul egy kompról hajnali 5-kor, még sötétben. Az úszás végén, a teljesen kihűlt embereket sokszor meleg vizes edényekben kell felmelegíteni, hogy kerékpáros cipőt tudjanak húzni. A kerékpározás a csodálatos norvég tájon történik, de az időjárás szeszélyeire mindenképp számítani kell. A havas esőtől, az orkán erejű szélen át, a szikrázó napsütésig minden előfordulhat egy versenyen belül. A futás első része síkon halad, viszont az utolsó 17km-en fel kell futni az 1850m-en lévő emlékműhöz. A verseny ezen részén kötelező egy segítőnek kísérnie a versenyzőt. A kemény körülmények ellenére közel 300 ember vállalkozik évről-évre a verseny teljesítésére.

Norseman

Wildflower Triathlon: a triatlon „Woodstockjaként” is emlegetik a versenyt, ami az egyik legnépszerűbb, és legrégebb óta megrendezésre kerülő verseny Amerikában. A versenyt végig családias hangulat kíséri, a versenyzők nagy része családostól érkezik, és egyfajta kempingezésként élik meg a hétvégét. A hosszú távon 1,2 mérföld úszás, 56 mérföld kerékpár és 13,1mérföld futás követi egymást. A terep mind a kerékpáron, mind a futáson igazán embert próbáló, de mégis nagyon versenyzőbarát. A legnagyobb triatlon legendák is megfordultak már ezen a versenyen az évek során. Egy év kihagyás után jövőre fogják rendezni a 35. évadot.

Wildflower7

Ironman New Zealand: az új zélandi ironman verseny Hawaii után a második legrégebben futó verseny a sorozatban, és általában ez a verseny nyitja meg a szezont márciusban. Az úszás a Taupo tóban kerül megrendezésre, ami a versenyzők szerint a legjobb édesvízű helyszín, majd a résztvevők a vakítóan zöld mezők között megjárják a Taupo környéki farmok és erdők világát, hogy aztán a tó környékén fejezzék be a 42km-es futást. A szurkolók legendásak, talán ez is közrejátszik abban, hogy ez az egyik legnemzetközibb ironman verseny a sorozatban (az indulok fele külföldről érkezik).

Ironman_new_zealand

Ironman Lanzarote: A Kanári szigetek különleges klímája és földrajzi adottsága messze földön híres. A verseny ezeket jól kihasználva az IM sorozat talán egyik legnehezebb versenyét kínálja az indulóknak. A tengeri úszás után a gyönyörű, de brutál nehéz kerékpárpálya igencsak megdolgoztatja a versenyzőket. A 2550m körüli szintemelkedés mellé, a szigetre jellemző erős szél is a kerékpárpálya ajándéka (természetesen a pálya legmagasabb pontjáról elénk táruló kilátással együtt). A futás a tengerparti részen halad, és a délutáni meleg szél, már nem igazán segíti a versenyzőket. Nem úgy a szurkolók, akiknek mindenkihez van egy kedves szavuk.

Ironman_lanzarote

Ironman Frankfurt: már hosszú évek óta Frankfurt ad otthont az IM sorozat Európa Bajnokságának, így évről-éve erősebb mezőny sorakozik fel a rajtvonalnál. Az úszás egy Frankfurt melletti bányatóban van, ahonnan az ébredő természeten keresztül kell Frankfurtba betekerni. Onnan indul a két kör, ami keresztül halad a Frankfurt környéki kis bajor falvakon. A nap szinte népünnepélynek számít a régióban, így sokan készülnek a versenyzők bíztatására az útvonal mellett. A futás Frankfurt belvárosában, a Majna 2 partján halad, és a Römernél ér véget. A modern pénzügyi központ, és a történelmi kisugárzás olyan elegyet alkot, amik Frankfurtot mindenképpen érdemesnek ítélik egy próbálkozásra.

Imfrankfurt

Ironman Western Australia (Busselton): a szezon egyik utolsó versenye Nyugat-Ausztráliában, az üdülővárosban, Busseltonban kerül megrendezésre. 2004-es megrendezése óta a régió egyik legnépszerűbb versenye. Az úszás a híres Busselton Jetty (az óceánba hosszan benyúló mólón haladó kisvasút) körül, a türkizkék, vízben van, majd egy 3 körös, sík és nagyon gyors bringapálya következik a Geographe öböl mentén. Ideális egyéni csúcsok felállítására. A futópálya szinte teljesen sík, ahol rengeteg szurkoló bíztatja a versenyzőket. A környék jó kikapcsolódást nyújthat a családtagoknak is. Gyönyörű erdők, isteni borok és bálna megfigyelési lehetőségek is színesíthetik a programot.

Ironman_western_australia__busselton

Alp D’Huez Triathlon: A Tour de France kapcsán már mindenki hallott, a legendás Alp d’Huez-i emelkedőről, ahol sok nagy kerékpáros elvérzett már. Ezt egy hosszú távú triatlon versennyel kombinálni igencsak jó ötlet a kihívásokat kereső triatlonisták számára. A 2,2km hosszú úszás a majdnem 800 méteres tengerszint feletti magasságon lévő kristálytiszta Verney tóban van, ami nyáron sem nagyon melegebb 15-16 foknál. A kerékpár 115km-e alatt 3 alpesi hágót is meg kell másznia az indulóknak, amiből az utolsó a legendás Alp D’Huez-i. A 22km-es futás a gyönyörű üdülőhely körüli utakon és ösvényeken halad, így a kristálytiszta levegőre igazán nem lehet panasz.

Alp_d_huez_triathlon_nagy

Challenge Wanaka: Amennyiben tetszettek a Gyűrűk Ura filmek hegyekben zajlódó jelenetei, úgy érdemes ellátogatni Új-Zéland déli szigetére. Az itt található Wanaka tó körül rendezik a Challange sorozat egyik legszebb versenyét. A tó kristálytiszta vízben van az úszás, majd ezután a kerékpár a tavat körülvevő hegyek között kanyarog. A futás 30km-e murvás úton történik, míg a maradék kikövezett sétányon. A futás során a tó, és a bele ömlő kis folyó látványa frissítheti fel a versenyzőket. A kísérők számára is sok kikapcsolódási lehetőség kínálkozik a túrázástól, mountain bikeon, motorcsónakozáson át a gleccser túrákig. 

Challenge_wanaka

 ____________________________________________________________________________________

Ha itthonis szeretsz versenyezni, akkor ajánljuk az 575 Triathlont Keszthelyen, ahol 2018. június 9-én középtávon, míg másnap rövidtávon (olimpiaitávon) indulhatsz. Ha neveznél, akkor klikkelj ideRaelert

Ha megajándékoznál valakit egy 575 Keszthely Triathlon Középtávú vagy Rövidtávú nevezéssel, ezt is megteheted itt. :-)575_karacsonyi_kiserolap_borito_cikkbe_latvany

 

 

 

A magyar triatlon jövőjéért csoport

2018. december 9. 14:55 - Kristóf Róbert
A magyar triatlon jövőjéért csoport

Transparens munkacsoport


Döntés az Országos Bajnokságokról

2018. november 15. 17:07 - 575
Döntés az Országos Bajnokságokról

2019 évi Országos Bajnokságok


Kezdjük újra!

2018. november 13. 19:35 - 575
Kezdjük újra!

Avagy az alapozás kezdete


575 Factory nevezés kupon beváltása november 4-10 között

5.000 Ft v. 10.000 Ft-os vásárlási utalvány felhasználása


40 év álmai – avagy Ironman Világbajnokság 2018

2018. október 22. 10:16 - Flander Marci
40 év álmai – avagy Ironman Világbajnokság 2018

Flander Marci jelenti Hawaiiról


5.000 Ft v. 10.000 Ft-os garantált 575 Factory kupon az első 3 napon nevezőknek

Akik az első 3 napon neveznek, garantált ajándékot kapnak


Nevezés tudnivalók

2018. október 15. 20:42 - 575
Nevezés tudnivalók

Fontos információk - klikkelj!


A címvédő visszatért! - Andreas Raelert

2018. május 25. 10:29 - Straub Ágoston
A címvédő visszatért! - Andreas Raelert

2017-ben már megnyerte Magyarország legnagyobb triathlon versenyét! Két hét múlva újra rajthoz áll nálunk! tovább

7 nyíltvízi úszáshoz kapcsolódó mítosz, és cáfolatuk

2018. április 12. 09:44 - Flander Marci
7 nyíltvízi úszáshoz kapcsolódó mítosz, és cáfolatuk

Hasznos, ha ezeket is tudod


Mi a legmegfelelőbb pedálfordulatszám a hosszabb távokhoz?

2018. március 26. 13:53 - Flander Marci
Mi a legmegfelelőbb pedálfordulatszám a hosszabb távokhoz?

Olvasd el! Ez a cikk is hasznos lesz neked.


Ne gondolkozz rajta! JÁTSSZ VELÜNK! Közel 350 ezer forint értékű nyeremény vár rád

Klikkelj a részletekért!