Keszthely-triathlon-hu

Betegség és edzés. Hogyan kezeljük a helyzetet?

2018. február 26. 10:15 - Flander Marci
Betegség és edzés. Hogyan kezeljük a helyzetet?

Sajnos az évnek pont azt az időszakát éljük, ami sportunk szempontjából a legkevésbé előnyös.

Nem elég, hogy az időjárás sajátosságaiból kifolyólag sokszor a négy fal közé szorulunk, még a betegségek is ilyenkor támadnak. „Kemény” sportolóként hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a mi szervezetünk erősebb, és egy mezei megfázás egyszerűen szóba sem jöhet nálunk. Részben igazunk van, azonban a sportolói lét önmagában nem jelent immunitást a betegségekkel szemben. Sőt, egy-egy keményebb edzés pár órára akár még kiszolgáltatottabbá is tehet minket a kórokozókkal szemben, így lehetőleg ne egy résztávos edzést követően beszéljük meg a pálya szélén álldogálva az előző hétvége eseményeit. Mit tegyünk azonban, ha minden igyekezetünk ellenére úgy érezzük, bujkál bennünk valami?

Betegseg_2

Van egy elterjedt nézet, hogy ha toroktól lefelé nem érzünk betegségre utaló tüneteket (mondjuk csak folyik az orrunk, tüsszögünk), akkor nyugodtan folytathatjuk az edzéseinket. Természetesen itt ne a lenyírós edzésekre gondoljunk, mert minden olyan állapot, ami a normálistól eltér, mégha a „torok felett is van” egyfajta jelzés. Tudnunk kell azt is, hogy az edzésünk, intenzitásától függően stresszhatással jár a szervezetünkre nézve, aminek során kortizol nevű (stressz)hormon termelődik. Ez a hormon pedig sajátosságából adódóan a stresszhelyzetekben kevésbé lényeges aktivitásokat (ilyen az immunrendszer működése is) csökkenti. Ezért van, hogy edzések után az immunrendszerünk bizonyos ideig (3-5 óra) sérülékenyebb, mint általában, így fogékonyabbak vagyunk egy betegség benyelésére is. Éppen ezért, ha nem tudjuk eldönteni, hogy mennyire „komoly” a baj, inkább hagyjunk ki egy vagy két napot, és várjuk meg mi történik. Izomgyengeség, torokfájás, hányás, hasmenés, netalántán hőemelkedés vagy láz esetén nem is kérdés, hogy el kell felejtsük pár napra az edzéseket. Vírusok esetében 2-3nap pihenés és célzott kúra nagyon jó eséllyel kiránthat minket a betegség korai szakaszából, és visszatérhetünk az edzéseink egy visszafogottabb változatához. Vannak azonban olyan esetek, amikor ez hosszabb ideig tart. Influenza esetén azonban legyünk jóval óvatosabbak. Sokkal agresszívabban támadja meg a szervezetünket, mint egy átlagos vírus, és ha nem vesszük komolyan, olyan szövődményeket okozhat (ezek gyakran sokáig észrevétlenül lappanganak), amelyeknél súlyos esetben már nem az lesz a kérdés, hogy 5 vagy 10 nap edzés marad e ki. Az influenzát tehát vegyük nagyon komolyan.

170610vanik_ktrifutas_403

Legyen sikeres a felkészülésed, inkább pihenj pár napot és csak gyógyultan kezdj újból edzeni

Hogy miért fél a legtöbb sportoló a betegségektől? Nem, nem a sok orrfújás miatt kidörzsölt orr vagy a kis torokfájás miatt. A legtöbbünk attól fél, hogy a kiesett edzések miatt, és a betegségből kifolyólag az addig nehezen megszerzett edzettségi szint elveszik. Az ő megnyugtatásukra szeretném mondani, hogy ahogy az edzettségünket sem pár nap alatt szereztük meg, úgy elveszíteni sem fogjuk azt pár nap alatt (bármennyire is rosszul érezzük magunkat abban a pár napban). Amennyiben a betegségünket megelőzően több hónapnyi következetes edzésmunka áll mögöttünk, úgy egy olyan alapot építettünk fel, amit egy pár napos betegség egyszerűen nem tud romba dönteni. Még egy 5-7napos betegség után is jó eséllyel egy héten belül a korábbi edzettségi szintünkön lehetünk, így merjünk magunknak pár nap pihenőt adni, ha úgy érezzük. Hogyan kezeljünk tehát egy megbetegedéses időszakot?

1. Legyünk okosak és türelmesek. Betegen a szervezetünk támadhatóbb, és nem tud úgy alkalmazkodni az edzés jelentette stresszhez. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, csak elnyújtjuk a betegség időszakát, ami viszont tényleg veszélyeztetheti a szezonunk későbbi részét.

2. Hangsúlyos pihenés (alvás). Tudjuk, hogy pihenés közben regenerálódunk a legjobban, ami nem csak edzésekre, de a betegségekre is igaz. A szervezetünk, így jobban fel tudja venni a harcot a betegséggel, mivel pihenés közben alig érnek minket plussz stresszhatások.

3. Maradjunk hidratáltak. Az étvágyunk ilyenkor nem veri az egeket, de ettől függetlenül a folyadékpótlásra próbáljunk figyelni. Kerüljük a koffeines italokat, viszont édeset nyugodtan igyunk az energiaszintünk biztosítására.

4. Csökkentsük a stresszt. Kevesebb stressz gyorsabb gyógyulás. Az életünk más területein is próbáljuk meg a minimális szintre levinni a minket érő negatív hatásokat ezen időszakokban.

Csosalpromoelerheto

shop.575.hu

A betegség utáni visszatérés is fontos tényezője lehet az egyenletnek. A betegség súlyosságától és a kihagyott idő hosszától függően más és más jellegű edzésekkel kell indulnunk. Függetlenül attól hány nap edzés maradt ki, a kihagyott edzéseket nem kell bepótolni.

1-3 nap kihagyás után ne végezzünk intenzív edzéseket legalább egy hétig, valamint csökkentsük 20-50%-al az edzéseink időtartamát is. Csak annyit csináljunk, amennyi jólesik, és ha nem érezzük jól magunkat, nyugodtan hagyjuk abba. 4-7 nap kihagyás után ne végezzünk intenzív edzéseket legalább két hétig (főleg, ha a antibiotikumot is szedtünk).

Több mint két hét kihagyás után szükséges kicsit visszamennünk, és az alapjainkat is újjáépíteni. Amennyiben az alapozó időszakban vagyunk célszerű visszamenni 3-4 hetet a betegségünk előtti időszakban, és onnantól újra elkezdeni. Lehet, hogy ez miatt kimarad majd pár intenzívebb edzés a versenyidőszakban, de ez még mindig jobb, mintha az alapunk lenne gyengébb. Itt is visszább kell venni az időtartamból és az intenzitásból a korábbiaknak megfelelően. Az intenzív edzések elkezdésekor is figyeljünk arra, hogy az időtartamot fokozatosan emeljük fel a betegség előtti szintünkre.

Ne féljünk tehát a betegségektől, és az esetleges kihagyástól, mert nem eredményeznek drasztikus hanyatlást. Az edzésmunkánk nem veszik el, és ha okosan csináljuk, kevesebb, mint egy héten belül a betegség előtti formánkban lehetünk.

 

Döntés az Országos Bajnokságokról

2018. november 15. 17:07 - 575
Döntés az Országos Bajnokságokról

2019 évi Országos Bajnokságok


575 Factory nevezés kupon beváltása november 4-10 között

5.000 Ft v. 10.000 Ft-os vásárlási utalvány felhasználása


40 év álmai – avagy Ironman Világbajnokság 2018

2018. október 22. 10:16 - Flander Marci
40 év álmai – avagy Ironman Világbajnokság 2018

Flander Marci jelenti Hawaiiról


5.000 Ft v. 10.000 Ft-os garantált 575 Factory kupon az első 3 napon nevezőknek

Akik az első 3 napon neveznek, garantált ajándékot kapnak


Nevezés tudnivalók

2018. október 15. 20:42 - 575
Nevezés tudnivalók

Fontos információk - klikkelj!


A regisztráció folyamata a 2019-es versenyre

2018. október 15. 20:09 - 575
A regisztráció folyamata a 2019-es versenyre

Kövesd útmutatásunkat és nem fogsz elakadni


Hawaii 2. rész, Pajor Gábor első napjai

2018. október 12. 20:16 - Pajor Gábor
Hawaii 2. rész, Pajor Gábor első napjai

Konáról jelentkezünk


A címvédő visszatért! - Andreas Raelert

2018. május 25. 10:29 - Straub Ágoston
A címvédő visszatért! - Andreas Raelert

2017-ben már megnyerte Magyarország legnagyobb triathlon versenyét! Két hét múlva újra rajthoz áll nálunk! tovább

7 nyíltvízi úszáshoz kapcsolódó mítosz, és cáfolatuk

2018. április 12. 09:44 - Flander Marci
7 nyíltvízi úszáshoz kapcsolódó mítosz, és cáfolatuk

Hasznos, ha ezeket is tudod


Mi a legmegfelelőbb pedálfordulatszám a hosszabb távokhoz?

2018. március 26. 13:53 - Flander Marci
Mi a legmegfelelőbb pedálfordulatszám a hosszabb távokhoz?

Olvasd el! Ez a cikk is hasznos lesz neked.


Ne gondolkozz rajta! JÁTSSZ VELÜNK! Közel 350 ezer forint értékű nyeremény vár rád

Klikkelj a részletekért!